Konya'ya gidecekler dikkat!

Konya'ya gidecekler dikkat!
Sarayönü'nden Konya il merkezine aracıyla gidecek olan vatandaşlar, ağır EDS cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Konya'da MOBESE'lerin yerine geçen EDS'ler sadece hız ihlali yapanlar için ceza kesmeyecek. Trafikte telefonla...

Sarayönü'nden Konya il merkezine aracıyla gidecek olan vatandaşlar, ağır EDS cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Konya'da MOBESE'lerin yerine geçen EDS'ler sadece hız ihlali yapanlar için ceza kesmeyecek. Trafikte telefonla konuşan ve emniyet kemeri takmayan sürücülere de ceza yağacak. Sarayönü'nden Konya'ya il merkezine gidip gelen bir sürücü ise en az 6 kez EDS uygulamasına giriyor.

Trafikte kural ihlali tespitinde önemli bir yere sahip olan trafik kameraları ile kesilen cezaların kapsamı genişletildi. Geçen hafta devreye giren sistemle birlikte, aynı anda birden fazla ihlal yapan sürücüye, ihlal sayısı kadar ceza yazıldı. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Yeni İstanbul Caddesi, Meram Yeni Yol, Adana Yolu, Beyşehir Yolu'nda faaliyet  gösteriyor. Kameralardan trafikte birden fazla ihlal yapan sürücülere aynı anda ihlal sayısı kadar ceza kesilebiliyor. Son günlerde çok sayıda sürücüye emniyet kemeri takmama ve trafikte cep telefonu ile konuşma yüzünden cezalar kesildi.

Fahri trafik müfettişleri görevde

2012 yılında Konya'da binlerce vatandaşa trafik cezası yazan ve büyük tepki çeken fahri trafik müfettişleri de yeniden göreve başladı. Vatandaşların hiç ummadıkları bir anda trafik cezası ile karşılaşması mümkün. Yetkililer ise vatandaşların trafikte kurallara uyması ve daha dikkatli araç kullanması yönünde çağrıda bulunuyor.  Sistem tarafından tespit edilen ihlaller, EDS Kontrol Merkezine iletiliyor ve burada kurallara uymadığı belgelenen araçların sahiplerine gerekli cezai işlemler emniyet birimlerince uygulanıyor.

Hız sınırını aşana 235 TL ceza

Örneğin, kırmızı ışıkta geçtiği tespit edilen bir sürücünün, aynı anda emniyet kemeri takmadığı ya da cep telefonuyla konuştuğu tespit edilirse, aynı anda 3 ceza birden yazılabiliyor. Başka bir örnekte ise, bir motosiklet sürücüsü hız ihlali yaparsa, aynı anda sürüşünü kask takmadan gerçekleştirirse, iki ihlalin cezası aynı anda plakaya yazılıyor. EDS ile birlikte, ortalama hızı aşana 235, trafik ışıklarının bulunduğu yerlerdeki ofset tarama bölgesini geçene 108, trafikte cep telefonuyla konuşana 108, dönüş yasağına uymayana 108 ve emniyet şeridini ihlal edenlere 235 lira ceza veriliyor.