KÖPEKLERDE DOĞUM (2)

Geçen hafta köpeklerin hamilelik süreçlerini ele almıştık bu hafta doğumlarında neler yapılması gerektiğini ele alacağız birlikte.

Köpekler çoklu yavru doğurma özelliğine sahiptir. Yavru sayıları ırk, vücut büyüklüğü ve köpeğin kendi genetik özellikleri ile yakından ilişkilidir.

Örneğin dünyada bir doğumda en fazla sayıda yavru doğurma rekoru Almanya ya ait Rottweiler ırkı bir köpeğe aittir. Tek seferde 25 kadar yavru doğurduğu rapor edilmiştir.

Yine Alman köpek yetiştiriciliğine ait köpek ırklarının genelde kendi boyutlarına göre fazla yavru doğurdukları yani doğurganlık özelliklerinin yüksek olduğu bilinmektedir. Yine küçük yapılı köpek ırklarının boyutlarından ötürü daha az yavru doğurduklarını vücut büyüklüğü arttıkça genellikle yavru sayısının da artabileceğini biliyoruz.

Ancak Kangal köpeklerinden örnek verelim vücut büyüklüğü fazla olmasına rağmen 10-12 yavru doğurabilecekken 3-4 yavru doğuran köpekler ile karşılaşmaktayız.

Bu durum yetiştiricilerimiz tarafından bazen olumlu karşılanmakta daha az yavru doğursun yavrular daha iri olsun daha iyi gelişsin düşüncesi ile daha az yavru doğuran köpeklerin damızlık seçilmesine ve ilerleyen nesillerde de yavru sayısının azalmasına sebep olabilmektedir.

Bu düşüncenin şu noktada hatalı olduğunu görüyoruz yavru gelişim özelliği ili doğum ağırlığı arasında bir ilişki olmasına rağmen yavrunun damızlık özelliklerini belirlemeye etkili olabilecek düzeyde bir etkisi yoktur çünkü yavrunun gelişimi yüksek oranda bakım ve çevre şartları ile ilişkilidir. Hatta doğurganlığın bu şekilde azalması ırkın devamının sürdürülebilirliği için büyük bir tehdittir.

Her köpeğin kendi başına doğum yapabileceği bilgisi çok yaygın bir şekilde karşımıza çıkan hatadır. İslah edilen her evcil hayvan bazı doğal becerilerinden feragat eder. Dolayısıyla büyük ırk bir köpekte olsa her doğum mutlaka meşakkatlidir ve yakın takip gerektirir. Bilinmelidir ki yolunda gitmeyen bir durum olduğunda hayvanın o an dirençli olması veya yetiştiricisinin yeterince bilinçli olmaması problemleri örtülemekte veya geç farkedilemesine sebep olmaktadır.

Doğum sancıları mutlaka takip edilmeli, gece geç saatlerde veya sabah erken saatlerde doğum kendi kaderine terk edilmemelidir. Doğumda sadece yavruların değil annenin de sağlığı risk altındadır. Sezeryan operasyonu son anda değil doğumun gerçekleşeceği günden önce karar verilmesi gereken bir seçenektir. Acil sezeryan operasyonu girişimlerinde oluşabilecek komplikasyonlar unutulmamalıdır.

Köpek kendi başına doğurur, yavruları ısıtır, yavrulara bakar düşünceleri doğru bilinen yanlışlardır ve her doğum için her ihtimal söz konusudur. Sarayönü ve çevresinde özellikle doğumda metabolik problemlerden ötürü yaşanan sorunlar ile Veteriner hekim olarak sık karşılaşıyoruz.

Özellikle besleme konusunda doğru bilenen yanlışların ve bilgi kirliliğinin çok fazla olması bunun en büyük sebebi. Bu sebeple ne kadar uzun yıllardır köpek besliyor olursanız olun kimlerden öğrenmiş olursanız olun veteriner hekiminizden bu konuda mutlaka bir danışmalık alın.

Doğum sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeden kimse o doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşeceğine garanti veremez. Doğum sürecinde hayvanın ve rahmindeki yavruların bir anı bir anını tutmayacaktır. Bu sebeple doğumda 3 kuralımız vardır. 1. Si Takip 2. Si Takip ve 3. Sü Yine Takip!

Haftaya köpeklerde doğum sonrası süreçte dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız.

Sağlık ve afiyet ile kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir SÖNMEZ Arşivi