Kredi kartına tutsak olduk!

Kredi kartına tutsak olduk!
Banka ve kredi kartı sayısında son iki yıldır Avrupa lideri olan Türkiye de, toplam kart sayısı 2017 nin ilk 8 ayında 11,3 milyon daha arttı. 60 milyon 364 bin kişi kredi kartı kullanırken, 124 milyon kişinin de bankamatik kartı...

Banka ve kredi kartı sayısında son iki yıldır Avrupa lideri olan Türkiye de, toplam kart sayısı 2017 nin ilk 8 ayında 11,3 milyon daha arttı. 60 milyon 364 bin kişi kredi kartı kullanırken, 124 milyon kişinin de bankamatik kartı bulunuyor

Türkiye'de kredi kartı kullanımı, her geçen gün artıyor. Vatandaş, cebinde para olmadığı için harcama tutarını kart ile karşılıyor. İnsanlar, kredi kartı bataklığına bulaşarak; harcadığından daha fazla faiz ödemek zorunda kalıyor. Bankalar, şehrin farklı noktalarındaki bilboardlara reklam vererek, insanlara kartı cazip göstermeye çalışıyor. Geçtiğimiz ay mevduat bankalarının tüketici kredileri 256,4 milyar liraya yükseldi. Kredi kartı harcama tutarı ise yüzde 0,82 artarak 83,6 milyar lira oldu.

 

GEÇEN YILA GÖRE 2 MİLYON ARTTI

Resmi rakamlara göre 60 milyon 364 bin 51 kişinin kredi kartı kullandığını aktaran Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, 124 milyondan fazla insanda da bankamatik kartının bulunduğunu söyledi. Bankamatik kartı bulunan kişi sayısının Türkiye nüfusunun hayli üstünde olduğunu dile getiren Dinç, “Geçen yıl 58 milyon kişi kredi kartı kullanırken, bu oran 2017 yılının ilk 8 ayında 2 milyon kişi daha arttı. Kredi kartı kullanarak harca yapan insanların yüzde 30'u kartın ancak asgarisini ödeyebiliyor. Tehlike büyük. Gidişat korkutucu” dedi.

 

İNSANLAR MECBUREN KART KULLANIYOR

Borç sarmalının büyüdüğünü ifade eden Başkan Dinç, insanların gelirinin yetmediği için kredi kartı kullanmaya mecbur kaldığını kaydetti. Kredi kartının tercih edilme oranının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Dinç, aynı zamanda insanların giderlerinin de azalmasının önemine dikkat çekti. Dinç, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tasarrufa gidilmeli. Bilinçsiz harcamalar, lüks tüketim, insanların gelir seviyesinin düşük olması, cezbedici kampanyalar gereksiz tüketimi harlıyor. İnsanlar, ayağını yorganına göre uzatmalı. Bütçe planlanmasının iyi yapılması gerekli.”

 

BORÇ BORÇ İLE KAPATILMAZ

Vatandaşların her geçen gün bankalara borçlandığını hatırlatan Dinç, “Vatandaşın borcunu kapatması mümkün değil. Borcu borç ile kapatmak sağlıklı bir tercih değil” şeklinde konuştu. Türkiye'de en ufak bir kriz esnasında kredi kartı borçlarının ödenemediğine değinen Dinç, “2000'li yılların başında yaşanan ekonomik krizi göz önüne almak lazım. Borcu fazla olan insanlar, intihar etti. Toplumsal birtakım sıkıntılar yaşandı. Bundan sonra da bu tarz olayların yaşanmasını istemiyoruz Bazı insanların cebinde 2-3 tane kredi kartı var. Hepsinde de borç var. Kart aidatını ödemediği için insanların evine, işyerine icra mektupları gönderiliyor.  Gerekli önlemler alınamazsa, kart kullanımı giderek yaygınlaşacak.