Kredi kartıyla benzin alanların cepleri daha da yanacak!

Kredi kartıyla benzin alanların cepleri daha da yanacak!
EPGİS, BDDK'ya sunduğu öneride, nakit alışverişlerde indirim yapılması, kredi kartı ödemelerinde ise yüzde 3.3'lük komisyonun müşteriye yansıtılması talebinde bulundu. Teklif kabul edilirse, akaryakıtı kredi kartı ile alanların cebine bir zam daha yüklenecek. İşte ayrıntılar...

Brent petrol ve döviz kurlarındaki yükseliş akaryakıt ürünlerine zam olarak yansırken, bankaların uyguladığı yüksek kart komisyonları nedeniyle akaryakıtın üzerine yeni bir zam yükünün daha binebileceği belirtildi.

Akaryakıt istasyonları ile bankalar arasında yüksek kredi kartı komisyonları kaynaklı çekişme büyüyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, nakit ödemelerde var olan pano satış fiyatına "hizmet bedeli" olarak eklenecek yüzde 3'lük kart komisyonunu almayarak bir depoda vatandaşa 2 litre benzini bedavaya verebileceklerini, kartlı ödemelerde ise "hizmet bedeli fişi" keserek komisyonun vatandaş tarafından karşılanmasını talep edebileceklerini söyledi. Aktaş, BDDK'nın bu yönde düzenleme yapmasını istedi.

Aktaş yaptığı açıklamada, akaryakıt alımlarında banka kredi kartı komisyon oranlarının yüzde 3’ler seviyesinde olduğunu, istasyonlarda alımların yüzde 90’ının kredi kartı ile yapıldığını ve bu durumun istasyonları olumsuz etkilediğini söyledi.

Aktaş, BDDK’nın ilgili yönetmeliğinde değişiklik yapması gerektiğini ifade ederek, “Kredi kartı ödemelerinde bizde taksi ya da benzeri hizmet sektörlerinde olduğu gibi ‘hizmet bedeli fişi’ keselim, bankanın bize yansıttığı komisyonu vatandaş ödesin, biz de nakit ödemelerde vatandaştan komisyon tutarını almayalım” diye konuştu.

“BİR DEPODA 2 LİTRE BENZİN BEDAVA”
Vatandaş ortalama nakit 2 bin 500 TL’ye doldurduğu bir depoda 2 litre benzinin parasını ödemeyeceğini aktaran Aktaş, nakit ödemelerde zaten fatura düzenledikleri için devletin vergi kaybı olmayacağını bildirdi.
“Kredi kartı ile ‘hizmet bedeli faturası’ kestiğimizde ayrıca buna KDV ekleneceğinden Hazine’nin bu miktar üzerinden ek vergi geliri de oluşacaktır” diyen Aktaş, “Ayrıca vatandaş bu şekilde ortalama nakit 2 bin 500 TL’ye doldurduğu bir depoda 2 litre benzinin parasını ödemeyecek. Bu durum istasyonlar ve vatandaş için tam bir kazan kazan yöntemi olacak” ifadelerini kullandı.

Aktaş, “1000 TL’lik akaryakıt alışverişinde 14.7 TL bayilere kalıyor. Bununla deniyor ki; rafineriden nakliyeni yap, maaşlarını, SGK’larını, genel giderlerini öde ve de yaşa. Bu durum artık dayanılamaz bir boyuta geldi” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ