Küçük kaçamaklar sorun olmasın?

 

Birçok kişi başta küçük kaçamaklar yaptığını düşünerek geceleri atıştırmalar yapar; ancak bu davranış bir süre sonra alışkanlık haline döner. Üstelik tüketilen gıda miktarı da her geçen gün artar ve masum kaçamaklar sandığınız şeyler yeme bozukluğuna dönüşerek onlarca kilo olarak size geri döner.

Psikolojik yeme ile başlayan ataklar alışkanlığa dönüşür

Yeme bozukluğu, kişinin psikolojik durumundan kaynaklanan sebeplerle dengesiz bir şekilde aşırı gıda tüketim yapmasıdır. Bu durum kişiyi ilk psikolojik olarak tatmin eder gibi görünse de zamanla onu daha yoğun yemek yeme davranışı içine sokar. Zamanla alınan kilolar zaten kötü olan psikolojik durumu daha da ilerletir.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu

Tıkanırcasına yeme bozukluğu olan kişiler genelde negatif duygularla başa çıkabilmek için yemek yemeyi tek çare olarak görürler. Kişi, normal koşullarda bir öğünde yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda yemeği çok kısa zamanda yer. Yemek yeme davranışını durduramaz ve sıklıkla aşırı miktarda yemek yeme davranışını tekrar eder. Bu ataklar sonrası suçluluk hissederler; ama yemek yemekten de asla vazgeçmezler. Normal bireylere göre fazla kalori aldıkları için hızlı kilo alırlar ve bu durum obeziteye kadar gidebilir.

Öğün düzeni yoksa gece yeme sendromu görülebilir

Gece yeme sendromunun en önemli sebebi günlük öğün planına uyulmamasıdır. Kişi genellikle gün içindeki öğün, ara öğün düzenine uymaz ve sonra gece yeme isteği olur. Kısacası günlük alınan enerjinin yüzde 50'sinden fazlası akşam öğününden sonra alınır. Gece yenilen bu gıdalar sebebi ile sabahları da iştahsızlık yaşanır.

Haftada 3 gece, en az bir kez uyanma ile uyku problemleri olur ve uyanma sırasında yüksek kalorili atıştırmalık tüketimi gerçekleşir. Hem uykusuzluk hem de yemek yemenin verdiği suçluluk ve gerginlikle karakterize bir yeme bozukluğu sendromu ortaya çıkar.

 

Yeme bozukluğu için mini test!

Bu durumlardan en az 6 tanesi sizin için geçerliyse yeme bozukluğu davranışınız olabilir. Bir uzman görüşü almanız faydalı olabilir.

  • Normalden daha hızlı yemek yeme
  • Bir öğünde her geçen gün daha fazla gıda tüketme
  • Yemek yerken kendini durduramama
  • Geceleri sık sık tatlı ve tuzlu atıştırma
  • Son aylarda kilo alımında hızlı artış
  • Yemek saklama
  • Hep televizyon karşısında yemek yeme
  • Ne kadar yenildiği başka kişiler tarafından görülmesin diye yalnız yeme
  • Açlık hissetmeden yemek yeme
  • Yemek yedikten sonra pişmanlık hissetme

Yeme bozukluğunu önlemek için neler yapılabilir?

Yeme bozukluğu bir hastalıktır ve öncelikle tıbbi tedavi gerektirir. Ama unutulmamalıdır ki; yeme bozukluğu davranışının yok edilmesi kişinin elindedir. Bunu öncelikle kendisi istemelidir.

Bunun için yaşam tarzında ve davranışlarında bazı değişiklikler yapılmalıdır. Öncelikle sürekli yemek düşünmemek ve sürekli yemekle ilgili konular konuşmamak gerekir. Aşırı yemek yiyip, spor yapmayıp zayıflama haplarından medet umulmamalıdır. Yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar taşıyabilirsiniz. Bu, yeme krizlerini engeller; tokluk sağlar ve abur cubur isteğini önler. Paketli ürün kullanımı azaltılmalıdır.

Öğünler atlanmamalı ve günde ortalama 3-5 porsiyon meyve ve sebze yenmelidir. Gece yeme sendromu olan kişilerin aile bireyleri gece mutfağa girişi engellemek için mutfağın kapısını kilitleyebilir. Mümkünse evinizde cips, şeker gibi ürünler bulundurmayın.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi