Küçükbaşlar elde kaldı

Küçükbaşlar elde kaldı
Kurban fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse aynı olmasına rağmen, özellikle kesilen küçükbaş hayvan sayısında azalma oldu. 2018 yılı Kurban Bayramı'nda 45 bine yakın büyükbaş hayvan kesilirken, 180 bine yakın da küçükbaş...

Kurban fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse aynı olmasına rağmen, özellikle kesilen küçükbaş hayvan sayısında azalma oldu. 2018 yılı Kurban Bayramı'nda 45 bine yakın büyükbaş hayvan kesilirken, 180 bine yakın da küçükbaş hayvan kesildi

Konya'da 2016 yılında 50 bin büyükbaş, 250 bin küçükbaş hayvan kesildi. 2017 yılındaki Kurban Bayramı'nda bu oranlar iyice aşağıya düştü. 2017 yılında ise 43 bin büyükbaş, 206 bin küçükbaş hayvan kesildi. 2018 yılında kesilen büyükbaş hayvan sayısında 2 bin civarında bir artış oldu ve 45 bine yaklaştı. Kesilen küçükbaş hayvan sayısı da her yıl düzenli bir şekilde azalışa geçti. Bu yılki Kurban Bayramı'nda 180 bine yakın küçükbaş kesildi. 2016 yılında 250 bin, 2017 yılında 206 bin kesimi yapılan küçükbaş hayvan bu yıl 180 binlere kadar düştü. Kesilen hayvan sayısındaki azalmaya çeşitli unsurlar gerekçe gösterildi. Parasını aydan aya bir kenara ibadetini yerine getirmek için ayıran vatandaşlar kadar, ekonomik sıkıntılarından ve gelir yetersizliğinden dolayı hayvan kesemeyen vatandaşlar da oldu. Birlik Başkanları, daha çok yurtdışı kesimlerinin fazla olmasının ve tatil süresinin uzun olmasının üzerinde durdu.

KİMSE ET VE SÜT KURUMUNA VERMEZ

Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, Sivil Toplum Kuruluşları (STK)'lar ve vakıflar aracılığı ile vatandaşların yurtdışında hayvan kestirmeyi daha çok tercih ettiğine vurgu yaptı.  Kesilen hayvan sayısındaki azalmanın yüzde 50'sini yurtdışı faktörünün oluşturduğunu dile getiren Öztürk, "Çalışan kesim kafa dinlemek için tatile gitti. Tatil, yine uzundu. Vatandaş, gezmekten taviz vermiyor. Devletimizin ekonomik sıkıntı yaşamasına rağmen, vatandaş tatile gitti. Bir de büyükbaş kesme konusunda alışkanlıkları olanlar var. Bu yıl elimizde fazlası ile küçükbaş hayvan kaldı. Kalan hayvanları Et ve Süt Kurumu alacağını söyledi fakat belirledikleri rakamlar, gerçekten çok komik. Yem fiyatı ve girdi maliyetleri artmış, Et ve Süt Kurumu'nun alacağı fiyat hiç tatmin eder mi? Kimse hayvanını götürüp de bu kadar ucuza satmaz. Küçükbaşın serbest fiyatı şuan için 19-20 lira" şeklinde konuştu.

BÜYÜKBAŞ DAHA AVANTAJLI  OLUYOR

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız da toplumun kırmızı et tüketiminin yüzde 90'ının büyükbaştan sağlandığını aktardı. Büyükbaş kesiminin tabir yerindeyse artık bir alışkanlık haline geldiğini de ifade eden Başkan Yıldız, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "İbadetin parasal bir karşılığı olamaz tabiki. Fakat insanlar aynı paraya 'Büyükbaş keseyim, dağıtımını da ona göre yapayım. Daha çok kişi ile paylaşayım' diyor. Aynı paraya daha çok et paylaşıyor. Büyükbaş, genellikle bu konuda daha da avantajlı oluyor. Bu yıl satışlar iyiydi. Geneli etkileyecek oranda elimizde hayvan kalmadı. Talep fazla Kurban Bayramı'nın hemen ardından kesimde 1 buçuk liralık bir artış oldu. Aslında fiyatlarda da bir anormallik yok. Mesela Konya'dan İstanbul'a hayvanlarını götüren üretici düşünelim. Hayvanların çoğunu satmış elinde 2-3 tane hayvanı kalmış. Bunu geri getirmesi mi daha doğru yoksa Et ve Süt Kurumu'na vermesi mi? Et ve Süt Kurumu'nun elde kalan hayvanları alması güzel bir uygulama oldu. Kurumun verdiği fiyatlar da çok çok düşük değil."