Kuduz yemlerine dokunmayın uyarısı!

Kuduz yemlerine dokunmayın uyarısı!
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kuduz hastalığının önlenmesi amacıyla yabani hayvanlar için doğaya bırakılan aşılı yemlere asla dokunulmaması gerektiği belirtildi. Program etkinliğinin...

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kuduz hastalığının önlenmesi amacıyla yabani hayvanlar için doğaya bırakılan aşılı yemlere asla dokunulmaması gerektiği belirtildi. Program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşların, canlı virüs içeren aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemleriyle temas etmemeleri gerekiyor. İnsanların bu yemlerle temas etmesi durumunda enfeksiyon kapma riski bulunuyor.

Yaban hayatında kuduz hastalığının tedavisi ve önlenmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında doğaya canlı aşı virüsü taşıyan yemler bırakıldı. Bu yemlerle insanların temas etmemsi noktasında da uyarılarda bulunuldu.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, geçmişte ağırlıklı olarak köpekler aracılığıyla yayılan hastalığın, son yıllarda değişim göstererek tilkilere bulaşması sonucunda yaban hayatının da enfekte olduğunu söyledi.

Mart ayı ile birlikte mücadele çalışmalarının başladığını anlatan Çiğdem, "Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü, 225.000 km² lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecektir. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren “bait”lere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemleriyle temas etmemeleri gerekmektedir. Bu bağlamda yaban hayvanlarını (tilkileri) kuduza karşı aşılamada kullanılan zayıflatılmış canlı aşı virüsüyle geçebilecek muhtemel enfeksiyon riskleri bulunuyor." dedi.

Çiğdem, virüs barındıran yemlerle temas edilmesi durumunda zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.