Kuraklık tahıl ambarı Konya Ovası'nı vurdu

Kuraklık tahıl ambarı Konya Ovası'nı vurdu
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak nitelenen Konya havzasında bir yıldır süren kuraklık buğday hasadını vurdu. Uzmanlar Türkiye genelinde buğday krizi yaşanabileceği uyarısı yaptı.Türkiye’yi son 1 yılı aşkın süredir...

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak nitelenen Konya havzasında bir yıldır süren kuraklık buğday hasadını vurdu. Uzmanlar Türkiye genelinde buğday krizi yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Türkiye’yi son 1 yılı aşkın süredir etkisi altında alan kuraklık en çok Konya Havzası’ndaki hububat ürünleri ile çiftçileri olumsuz etkiliyor.

Bölgeye yeterli yağmurların düşmemesi nedeniyle yer altı su kaynakları tarımsal sulama için kullanılırken, bu kaynaklar günden güne azalıyor.

Uzmanlar ise 5 yıl öncesine kadar 50 metre derinden yeraltı suyu çıkartılmasına karşın, bu mesafenin kuraklık ve aşırı tüketim nedeniyle 150 metrenin üzerine çıktığını, kaynakların tükenmesi durumunda Türkiye genelinde buğday krizi yaşanabileceğine dikkat çektiler.

 

BUĞDAYDA ZAYIFLIK

Sarayönü MYO eski müdürü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu; “Yıllık 20 milyon ton buğday üretim kapasitemiz varken, kuraklık ve iklim değişikliğine bağlı nedenlerden kapasite 15 milyona ton seviyesine gerileyecek gözüküyor.

Son 10 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Buğdayda ülke olarak ciddi kaybımız olacak. Buğday hasadında yüzde 30’a yakın kayıp olmakla birlikte asıl sıkıntı ürünlerin büyümüyor olması. Konya Ovasında yaşanan sıkıntı un, ekmek ve et fiyatlarına da yansıyacaktır dedi.