Kurban keserken bunlar önemli

Kurban keserken bunlar önemli
Kurban bayramı öncesi kurban keseceklere önerilerde bulunan Elit Kasabı sahibi Ahmet Candemir, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamada bulundu.Kesim öncesi kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden...

Kurban bayramı öncesi kurban keseceklere önerilerde bulunan Elit Kasabı sahibi Ahmet Candemir, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamada bulundu.

Kesim öncesi kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini anlatan Candemir, "Kesimden önce stres faktörlerine maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etler uzun ömürlü olamaz. Kurbanlıklar, veteriner hekim denetimi olan ruhsatlı satış yerlerinden kayıtlı ve sağlık raporu olanlar arasından seçilmelidir.” dedi.

Et dinlenmeden çekilmez

Kesimden sonra etin dinlendirilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Ahmet Candemir, şu bilgileri verdi: “Kurban etleri, parçalamanın hemen ardından temiz kaplara konulmalı ve serin bir yere alınmalı. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokma meydana gelir. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemelidir. Dondurulmuş et çözündükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Kurban eti uygun ortamlarda saklanmalı, uzun sürede tüketilecekse mutlaka dondurulmalıdır.”

Hastalıklı bölümler çıkabilir

Bazı kurbanların iç organlarında hastalıkla karşılaşıldığını anlatan Kasap Ahmet Candemir, “Sağlıklı görünen hayvanı, kesildikten sonra kontrol etmeliyiz. Akciğer, karaciğer gibi organlarda su kesecikleri şeklinde birtakım oluşumlar olabilir, bunlar çok tehlikeli. Bu bölümler tüketildiğinde insanlarda da çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Hastalıklı bölümler, en az bir metre çukur kazılarak içine konulmalı, kapatıldıktan sonra o yer kireçlenmelidir.” dedi.