Kurban rehberi yayınlandı

Kurban rehberi yayınlandı
Kurbanlık hayvanların sevklerinde, alımında, satımında, kesiminde ve kurban etinin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile “HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı” mobil uygulaması hakkında vatandaşları bilgilendirmek...

Kurbanlık hayvanların sevklerinde, alımında, satımında, kesiminde ve kurban etinin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile “HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı” mobil uygulaması hakkında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan kurban rehberi yayınlandı.

Rehberde, kurbanın anlamı, kurban kesme yükümlülüğü, kurban kesim zamanı, kurban edilebilen hayvanlar, kurbanlık hayvanlarda yaş tayini gibi konularda çeşitli bilgilere yer veriliyor.

HaySag Mobil Uygulaması

Rehberde, Bakanlığın 2017 yılında kullanıma sunduğu mobil uygulama HaySag hakkında da bilgiler yer alıyor. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin “HaySag” isimli mobil uygulamadan da sorgulanabildiği hatırlatılan rehberde; söz konusu mobil uygulamanın cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkod okutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgilerinin sorgulanabileceği kaydediliyor.

Kurbanlık hayvan sevkleri

Kurban Bayramı sebebiyle yoğunlaşan büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin gerek insan gerek hayvan sağlığını tehdit etmemesi için hayvan hareketlerinin kontrolü büyük önem arz ediyor. Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nden veteriner sağlık raporu almaları zorunludur. Sığır, manda gibi büyükbaş hayvan veya küçükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi ve pasaportu olup olmadığını, başka ilden gelen hayvanların ise “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmeleri, bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir.