Kurbanlık seçerken dikkat!

Kurbanlık seçerken dikkat!
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarları da hareketlendi. Bayramda kurban kesmeyi düşünenler için Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, sağlıklı kurban seçmenin püf noktalarını açıkladı.İyi...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarları da hareketlendi. Bayramda kurban kesmeyi düşünenler için Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, sağlıklı kurban seçmenin püf noktalarını açıkladı.

İyi bir kurbanlığın nasıl olması gerektiği konusunda görüşlerini aldığımız Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu yaptığı açıklamada, etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun olması gerektiğini söyledi.

Kurban alırken sağlıklı olmasına dikkat edilmesini isteyen Erdoğdu, vatandaşların resmi hayvan pazarlarında görevli veteriner hekimlerden yardım alabileceğini, diğer satış yerlerinde ise bir bilen ile kontrol edilerek alınması gerektiğini ifade etti.

Kurbanlık alırken özelikle sağlık raporu ve küpesi olan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğdu, hayvanın sağlıklı olup olmadığı şüphesine düşen vatandaşların hayvancılık konusunda uzman olanlardan yardım istemesi gerektiğini dile getirdi.

'sağlıklı olması gerekir'

Kurban seçmenin püf noktalarının bulunduğunu dile getiren Erdoğdu, "Özellikle hayvanın hastalık belirtilerine dikkat edilmesi gerekir. Kurban olarak etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun hayvanlar tercih edilmelidir. Göz veya burun akıntısı, öksürüğü ya da ishali olan hayvan sağlıksızdır. Öte yandan, eklem bölgelerinde apse ve şişkinlik bulunan hayvanlar da kurban olarak uygun değildir." dedi.

Küçükbaş hayvanların annesi büyüklüğüne ulaştığında, büyükbaşların ise ''çapa'' diye tabir edilen azı dişini çıkardıktan sonra kurban edilebileceğini ifade eden Erdoğdu, hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamanın en pratik yolunun ''kavram yerleri'' denilen bazı noktaların elle kontrolü olduğunu anlattı.

"Bilen birisiyle alın"

Kurbanlık alırken mutlaka anlayan birinden yardım almak gerektiğini vurgulayan Erdoğdu şöyle konuştu: "Vatandaşlarımız hayvan pazarına gittiğinde dış görünüşe aldanıp bayramda sıkıntı yaşayabilir. Dişi hayvan alınacaksa mutlaka gebelik kontrolünün yapılması gerekir. Art niyetli satıcılar hayvan daha iyi et tutsun diye bilerek gebe bıraktırabiliyor. Besili hayvanlara yandan ve üstten bakıldığında hayvanın vücudu geniş bir dikdörtgen, arkadan bakıldığında ise kare şeklinde olmalı, gövde silindir gibi yuvarlak görünmelidir. Sağlıklı besi hayvanları hareketli olup, bakışları canlı, derileri elastik, tüyleri parlaktır. Tam etli hayvanlarda butlar dolgun ve dışa doğru bombelidir, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsizdir, kaburgalar elle bastırıldığında hissedilemez, sırt-beli geniş ve sağrı düzgündür, boyun kalın ve vücutla bağlantısı güçlüdür, karın ise sarkık değildir. Yağ kavram yerleri olarak adlandırılan kuyruk sokumu çukuru ve döşün aşırı dolgun olması hayvanın yağlandığının bir göstergesidir. Geniş ve kısmen dolgun bir döş, hayvanın tam olarak besilendiğini ve istenilen oranda yağlandığını gösterir.''