Kurbanlıklar cep yakacak

Kurbanlıklar cep yakacak
Kurban Bayramı yaklaşırken, vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını araştırmaya başladı. Fiyatların daha şimdiden geçen yıla göre fahiş oranda arttığı görülürken, birçok vatandaş bu yıl kurban kesemeyeceğini belirtiyor. Peki kurban fiyatları geçen yıla göre ne kadar arttı? İşte ayrıntılar…

Kurban Bayramı’na yaklaşık iki ay kala vatandaşları kurbanlık telaşı sardı. Birçok vatandaş, daha uygun fiyatta kurban alabilmek için şimdiden arayışa girerken, fiyatların geçen yıla göre arttığı dikkat çekiyor.

Bu yıl Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvanların 30 bin lira zamlı fiyattan satışa çıkacağını belirten besiciler, bayram yaklaştıkça fiyatların artacağını ifade etti. Yetiştiriciler, artan maliyetler nedeniyle kurbanlık fiyatlarının da büyük oranda arttığını dile getirirken, birçok vatandaşın fiyatları öğrendikten sonra geri döndüğünü bildiriyor.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş Köyü'nde büyükbaş hayvan üreticisi Ertuğrul Koç'u ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023 yılında en düşük büyükbaş hayvan fiyatının 80 bin TL olduğunu, bu yılki fiyatların ise 110 bin TL'den başlayacağını söyledi.

Yem maliyetleri, ahır giderleri, aşılar ve veteriner giderlerindeki artışlar nedeniyle büyükbaş hayvan fiyatlarının ikiye katlandığını vurgulayan Ertuğrul Koç, geçtiğimiz yıl 95-100 bin lira olan 750 kilo bir tosunu bu yıl 210 bin liraya sattığını belirtti. Bir çuval yem fiyatının 250 liradan 600 liraya, bakıcı aylığının ise 15 binden 30 bin liraya yükseldiğine değinen Koç, ilaç ve diğer giderlerin de iki katına çıktığını, bu artışların hayvan maliyetlerine doğrudan yansıdığını kaydetti.

Gürer, köyde hayvancılık yapanların sayısının dramatik bir şekilde azaldığını, Tulumtaş'ta sadece iki kişinin hayvancılığa devam ettiğini belirterek, "30 hane vardı, hepsi hayvancılık yapıyordu, şimdi iki kişi kaldı, çünkü bu işi sürdürmek çok zorlaştı" dedi.

Hayvancılık sektöründeki zorluklara değinen Gürer, desteklerin artırılması ve yemin sübvanse edilmesi gerektiğine işaret ederken, Koç mevcut desteklerin yetersiz olduğunu, yeme verilen yüzde 10'luk desteğin yüzde 50'ye çıkarılması gerektiğini aktardı.

Gürer, ithal hayvanların yerli hayvanların et lezzetini vermediğini ve besicilerin ithal hayvanları besleyerek maliyetlerini artırdığını anlattı. Gürer, "Yerli ırkımızı geliştirmeliyiz, kendi kaynaklarımıza dönmeliyiz. Bu anlamda besicilerimize ve süt inekçiliği yapanlara gerçekçi destekler vermeliyiz, köylerimizi kalkındırmalıyız ki Türkiye'de tarım bitmesin, hayvancılık bitmesin" ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ