Kuş yemi tarla günü gerçekleştirildi

Kuş yemi tarla günü gerçekleştirildi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanlık Hizmet Birimi, deneme ekimi gerçekleştirilen akdarı (kuş yemi) için tarla günü gerçekleştirdi.Son zamanlarda elektrik fiyatlarındaki artış, su ihtiyacı fazla olan...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanlık Hizmet Birimi, deneme ekimi gerçekleştirilen akdarı (kuş yemi) için tarla günü gerçekleştirdi.

Son zamanlarda elektrik fiyatlarındaki artış, su ihtiyacı fazla olan ürünlerin yetiştiriciliğinde birim alandaki sulama maliyetini arttırıyordu. Bu yüzden bölge için alternatif olarak seçilen akdarı, iklim özelliklerine göre 2 ya da 3 sulama ile gelişimini tamamladığı için denemelerine başlandı.

Tarımsal Danışmanlık Hizmet Birimi tarafından yapılan açıklamada, “Akdarının yetiştiriciliğinde su isteğinin az olmasının yanında verim özelliğine bakıldığında az verimli, taşlı tarlalarda yetişmesinden dolayı bölgemiz için alternatif bir ürün olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca gelişimi için tetikleyici ot ilacından dolayı yabancı ot sorunu yaşanan tarlalarda münavebe için önerilmektedir.” denildi.

Yetiştirme konuşları hakkında bilgi veren danışmanlar açıklamasında, “Ekimi genelde yazlık ürünlerin ekimine başlandığı 15 nisan -15 mayıs tarihleri arasında olup dekara 4 -5 kg arasında tohum kullanılmaktadır. Ekimle birlikte dekara 10 kg fosfor içerikli alt gübre 12 kg azot içerikli gübre kullanılmaktadır. Yabancı otun durumuna göre bir ya da iki kere yabancı ot mücadelesi için ilaçlama yapılır. Akdarı köklerinin çok zayıf ve hassas olmasından dolayı çimlenip 5 -6 cm olana kadar tarlada hiç bir işlem yapılmaması önemlidir. Genelde hasadı ağustos ayına denk gelen akdarının hasadında geç kalınmaması önemlidir. Hasadı yapılan akdarı sergilere serilerek kurutulmaktadır. Akdarının saplarının protein ve yağ bakımı yönünde fazla olmasından dolayı hayvan beslemede kaba yem olarak kullanılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Verim bilgilerini aktaran danışmanlar şunları söyledi:

“Yapmış olduğumuz tarla gününde dekara 420 kg akdarı(kuş yemi)verim elde edilmiştir. Bu yıl kilogram fiyatı 2,5 - 3,5 lira arasında tahmini bir fiyat ile satışını gerçekleştirileceği beklenmektedir. Tarla günümüze katılan tarım orman ilçe müdürlüğüne, akdarı üretimi boyunca yetiştiriciliği hakkında her türlü konuda yanımızda olan ayrıca tarla günümüze katılan Altınekin üreticilerine ve tarla günümüze katılan tüm çiftçilerimize teşekkür ederiz.”