Ladik halkının susuzluk isyanı

Ladik halkının susuzluk isyanı
Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinin yüksek kesimlerinde yaşayan vatandaşlar haftalardır yaşanan su sıkıntısından dolayı büyük mağduriyet yaşıyor. Geçmişte Küçük mahalle olarak bilinen bölgede haftalardır suların akmadığını...

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinin yüksek kesimlerinde yaşayan vatandaşlar haftalardır yaşanan su sıkıntısından dolayı büyük mağduriyet yaşıyor. Geçmişte Küçük mahalle olarak bilinen bölgede haftalardır suların akmadığını iddia eden vatandaşlar, içecek suya muhtaç olduğunu belirtip Koski'nin konuyla ilgilenmelerini istiyor. Koski'ye tepki gösteren vatandaşlar Küçük mahalle olarak nitelendirilen bölgede su probleminin bir türlü çözülemediğini ifade ediyor. 400-500 civarında hanenin, ihtiyaçlarını taşıma su ile karşılamaya çalıştığı dile getiriliyor. Su işlerinin Koski'ye geçtiğinden beri her yıl yaz aylarında susuz kaldıklarını kaydeden vatandaşlar, Koski'ye isyan ediyor. Durumdan şikayetçi olan vatandaşlar abdest almak için dahi su bulamadıklarını söylüyor.

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinin eski Küçük mahalle bölgesinin tamamına yakınında şebeke suyu akmıyor.

Bir memlekette en temel ihtiyacın su olduğunu kaydeden vatandaşlar, yaptıkları açıklamalarda, "Su olmazsa hayat olmaz. Bunun bahanesi yok. Bu beceriksizliktir. Resmen susuzluktan kokuyoruz. Susuz yaşamayan bizim halimizi bilemez. Tarladan geldikten sonra ya da hayvanlara baktıktan sonra eve gelip suyun akmadığını görünce çileden çıkıyoruz. Rezilliğin biri bin para. Harman hasat zamanı çektiğimizi biz biliriz. Zaten hemen her evde hayvancılık yapılıyor. İçmeye suyumuz yok. Evde kuyusu olanlar bitene kadar kuyusunu kullanıyor. Kuyusu olmayanlar kaynak çeşmelerinden su doldurup evine götürüyor." dedi.

"Muhatap bulamıyoruz"

Her yaz aynı sıkıntıları yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Koski'yi aradığımızda bize ekip gönderdik arıza var yapılacak diyorlar ama gelen var ne giden var ne de suyun aktığı var. Bu iş arıza işi değil. Doğru düzgün bir muhatap bulamıyoruz. Su kullanmadığımız halde birde bunun vergisini istiyorlar bizden. Koski'ye geçtiğinden beri bizim su problemimiz hiç bitmedi. Yaz geldiğinde sularımız kesiliyor. Çok kızgınız. Millet sinirden köpürüyor. Bizi arıza var diye avutuyorlar. Kaynaklar yetersiz, biz bunu biliyoruz. Yaz gelip yeraltı suları çekilince bizim sularımız kesiliyor. Kışın hiç bir sorun yaşamıyoruz." şeklinde konuştu.

"Bizim gibi bir hafta yaşasınlar"

Büyükzengi kaynaklarından çıkan suyun Ladik mahallesi dururken Kadınhanı'na verilmesini eleştiren vatandaşlar, şunları söyledi: "Koski yetkilileri gelip bizim gibi bir hafta yaşasın. Susuz nasıl yaşanıyormuş bir öğrensinler. İki gün yaşayabilirlerse onların elini öpeceğiz. Düzgün bir su kaynağı bulamıyorlar. En çok bu sene susuzluk yaşadık. Zengi'de Kadınhanı'na su vereceklerine önce Ladik'in sorununu çözselerdi. Ramazan bayramından bu yana susuzluk hat safhaya ulaştı. Öncesi seneler yukarıya bir depo yaptılar. Oradan su basıldığında önce küçük mahalleye gelmesi lazım suyun ama gelmiyor. Koski bizim derdimize çare arıyor mu aramıyor mu onu da bilmiyoruz."

"Rezillik içinde yaşıyoruz"

Vatandaşlar rezillik içinde yaşadıklarını anlatarak, "2018 yılında hala su sıkıntısı yaşıyoruz. Dağ başında değiliz, mahrumiyet bölgesinde değiliz. Bu bir Türkiye ayıbıdır. Bunun için imza kampanyası düzenledik. Bimer'e, Cimer'e yazdık, oradan da bir sonuç çıkmadı. Herkes Koski'ye çok öfkeli. Rezillik içinde yaşıyoruz. Yoldan falan vazgeçtik artık. Suyumuzu akıtsınlar ona da razıyız. Aynı sıkıntı Sarayönü'nün diğer bölgelerinde olsaydı duyarsız kalınır mıydı? Su insanın en temel ihtiyacı. Bu soruna köklü bir çözüm bekliyoruz. Rahat 400-500 hanede bu sıkıntı var. TOKİ inşaatına kullanılan sudan dolayı suların kesildiğini söyleyenlerde var. Bu ne derece doğru bilmiyoruz ama doğruysa yaptıkları bir insanlık suçu." ifadelerini kullandı.