Ladik'e 800 bin liralık restorasyon

Ladik'e 800 bin liralık restorasyon
Sarayönü Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Ladik mahallesinde Selçuklu döneminden kalan Büyük Cami ve sit alanı içerisinde kalan Ahmet Hüdai'nin evinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 400'er bin...

Sarayönü Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Ladik mahallesinde Selçuklu döneminden kalan Büyük Cami ve sit alanı içerisinde kalan Ahmet Hüdai'nin evinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 400'er bin liradan toplam 800 bin liraya restore edilecek olan iki yapı, bu şekilde korunmaya devam edecek.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, başlatılan restorasyon çalışmaları ile ilgili olarak bilgi verdi. Tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına büyük önem verdiklerini anlatan Başkan Solak, "Ladik mahallesinde Selçuklu döneminden kalan Büyük Cami, uzun yıllar yapılamayan restorasyonu nedeniyle zarar görmeye başlamıştı. Cami duvarlarında nem oluşmuş, çatı eskimiş ve sıvalar dökülmüştü. Geçen süre içerisinde cami cemaati tarafından yapılan tadilatlar aslına uygun olarak yapılmamıştır. Aşırı nem sebebiyle camii minaresinde çatlaklar oluşarak büyük hasar görmüştü. Camide görsel bozukluklar ortaya çıkmıştı. Belediyemizin, Büyükşehir Belediyesi nezdinde yaptığı girişimler sonucu Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Restorasyon süresi bir buçuk yıl olarak belirlenen cami için restorasyon bedeli 400 bin lira olarak ihale edildi." dedi.

Ladikli Ahmet Hüdai Hazretleri'nin Sarayönü ve Konya için çok büyük bir anlam ifade ettiğini kaydeden Solak, "Ladik mahallesi 2'nci derece sit alanı olan hüyükte yer alan tescilli yapılardan Ahmet Hüdai Hazretlerinin yaşadığı ve gençlik yıllarının geçtiği ev, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kültürümüze ve tarihimize saygı amaçlı olarak restore edilecek. Yıllarca kaderine terk edilerek yıkılmaya yüz tutan ev bu şekilde yeniden ayağa kaldırılacak. Bina arsası ve civarndaki dört ayrı parsel belediyemiz tarafından kamulaştırılarak Konya Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmiştir. Tahsis işleminden sonra Büyükşehir Belediyesi nezdinde başlatılan çalışmalar sonucunda rekonstrüksiyon çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda yapılar, aslına uygun olarak aynı yapı malzemeleriyle, aynı ölçülerde yeniden yapılacaktır. Bu çalışma da 400 bin liraya ihale edilmiştir." şeklinde konuştu.