Laodikya Antik Kenti'nin kalıntıları sergilenecek

Laodikya Antik Kenti'nin kalıntıları sergilenecek
Sarayönü’nde geçmişi antik çağlara dayanan, Roma ve Bizans dönemine kadar uzanan Ladik Mahallesindeki yazıtlı taşları, gymnasiumu, spor sahası, Roma hamamı, antik kilisesi, antik mermer ocağı, maden galerileri ve onlarca kültür...

Sarayönü’nde geçmişi antik çağlara dayanan, Roma ve Bizans dönemine kadar uzanan Ladik Mahallesindeki yazıtlı taşları, gymnasiumu, spor sahası, Roma hamamı, antik kilisesi, antik mermer ocağı, maden galerileri ve onlarca kültür varlığını barındıran Laodikya Antik Kenti'nin kalıntılarıyla müze oluşturmak için çalışma başlatıldı.

Daha önce birçok tarihi eser, klise ve çinili spor arenası bulunan Ladik Mahallesi geçtiğimiz hafta yapılan Sarayönü yeraltı şehri ile ilgili yapılan, yerel ve ulusal basında çıkan haberlerle dikkatleri üzerine topladı.

Sarayönü ve Ladik Mahallesi, sokaklarında sıklıkla görülen sütunları ve kaideleriyle açık hava müzesini andırıyor.

Mahalleye ve çevre yerleşim yerlerine yayılan, devşirme malzeme olarak başka yapılarda da kullanılan, köşe başlarını, mezarlıkları, tarihi kuyular ile çeşmeleri süsleyen antik kalıntılarla arkeopark oluşturulması için Konya Müzeler Müdürlüğü ve Sarayönü Belediyesi iş birliğinde çalışma yürütülüyor.

Şu ana kadar toplanan antik kalıntılar, yazıtlı taşlar, üzerinde kitabe olan taşlar, sütunlar Ladik mahallesinde Bilgehane yanındaki alanda ve Evcekayada oluşturulan açık hava müzesinde sergileniyor.

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Arkeopark Proje Koordinatörü Hasan Uğuz, ilçenin kültür varlıkları bakımından Konya'nın en zengin bölgelerinden olduğunu, antik kalıntılarla iki arkeopark oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Laodikya Antik Kenti

Ulaşılan 500'ün üzerinde taş eser koruma altında

Araştırmaları neticesinde çok geniş bir bölgeye yayılan binlerce kalıntıya tek tek ulaşmaya çalıştıklarına değinen Uğuz şu ana kadar ulaştıkları 500'ün üzerinde taş eseri koruma altına aldıklarını ifade etti.

Bu kadar çok yazıtlı taşın Türkiye’nin birçok müzesinde olmadığına dikkat çeken Uğuz; “Ağırlıkla sunak tipli yazıtlı mezar taşlarının ve bina kitabelerinin restorasyon, konservasyon ve epikrafi çalışmalarını yürütüyoruz. Yazıtların deşifresinden sonra taşların hangi yapıya, kime ve hangi döneme ait olduğunu netleştirecektir. Bu kadar çok yazıtlı taş, Türkiye'deki birçok müzede dahi yok. Çünkü burası koca bir antik kent. Bölge tarihi açısından da çok önemli.” Dedi.

Laodikya Antik Kenti