Liselere istihdam odaklı yeni bölümler

Liselere istihdam odaklı yeni bölümler
Sarayönü'nde Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne iki yeni bölüm açıldı. Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Tarım Aletleri ve Makineleri...

Sarayönü'nde Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne iki yeni bölüm açıldı. Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Tarım Aletleri ve Makineleri bölümü ile Çok Programlı Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik bölümü, 2018-2019 eğitim öğretim yılı için dönem başında öğrencilerini kabul edecek.

Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır ve Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın gayretleri ile açılan bu iki bölümün istihdam odaklı olması hem öğrencilere büyük avantaj getirecek hem de bu iki okula ilgiliyi arttıracak. Liselere açılan bu bölümlerin yanı sıra Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'na da bu bölümlerin devamı niteliğinde yeni bölümlerin açılması için girişimler başlatıldı.

Sarayönü Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne bölge sektörlerine hitap eden ve üniversite devamlılığı konusunda da önü açık olan iki yeni bölüm açıldı.

Sarayönü Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Akdağ, "Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik" bölümünün 2018-2019 eğitim öğretim yılı için öğrencilerini kabul edeceğini söyledi. Sarayönü'nün tarım ve hayvancılık ilçesi olmasından dolayı bölgeye hitap edecek yeni bir bölüm açıldığını kaydeden Akdağ, yaptığı açıklamada, "okulumuzun öğrenci sayısını arttırarak bu yeni bölümle bir hareketlilik getirip canlılık kazandırmak istiyoruz. Bu bölüm, ara eleman yetiştirme konusunda açığı kapatmaya yönelik bir çalışmanın ürünü. Mezun ettiğimiz öğrenci bir veterinere rahatlıkla yardım edebilecek kapasitede olacak. Ayrıca veterinerlik fakültesine gitmek isteyen öğrencilerimiz içinde artı puan sağlayacak." dedi.

Bölgeye de hitap edecek

Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik bölümünün ilçe bölgeye de hitap edeceğini belirten Akdağ, "Bölümümüzün bir avantajı da bu bölgede başka ilçede olmaması. Çok yaygın bir bölüm değil. Sadece Beyşehir ve Çumra bölgesinde var. Bu bölüm ilçemizin yanı sıra Konya, Kadınhanı, Ilgın, Akşehir gibi ilçelere de hitap edecek. Önü açık olan bu bölümün ilçe dışından da öğrenci çekeceğini tahmin ediyoruz. Bir farkındalık oluşturup 8'nci sınıf öğrencilerini bu alana yönlendirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönem öncesi öğrencilerimizi kabul edip ilk sınıfımızı açacağız. Kontenjan çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yaz döneminde de çarşıda bulunan eski binamıza geri taşınacağız. Eski binamıza geçmemizle birlikte öğrenci potansiyelimizin de ciddi şekilde artacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Konuklar uygulama sahası

Bölüm uygulama sahası olarak Konuklar Tarım İşletmesini kullanacaklarını dile getiren Süleyman Akdağ, şunları söyledi: "Öğrencilerimizi yeni bir bölüme yönlendirmek, milli üretimi, yerli üretimi canlandırmak için bir adın atıyoruz. Yeni bölümümüzle ilgili olarak Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü ile de protokol imzaladık. Öğrencilerimiz 10'ncu sınıftan itibaren Konuklar Tarım İşletmesi'nde görevli veterinerlerden de pratik ve teorik dersler alacak. Okulumuz bünyesinde bu bölümün açılmasında bize destek olan Kaymakamımız Tarık Bahadır ve Belediye Başkanımız Nafiz Solak'a teşekkür ederiz."

Sanayiye yönelik bir atılım

Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Emin Bayaztaş ise yeni dönem içim "Tarım Aletleri ve Makineleri" bölümünü açtıklarını söyledi. Tarım aletleri bölümünün hayatın bir gerçeği olduğuna değinen Beyaztaş, yaptığı açıklamada, "İnsanoğlu var olduğu sürece tarım faaliyetleri devam edecek. Bununla birlikte tarım sektörü her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Biz bir tarım ülkesiyiz ve ilçemiz de bir tarım ilçesi. İhtiyaca cevap verecek ara elemanlar yetiştireceğiz. Tarım aletleri ve makinelerinin istihdam olanağı gayet geniş. Biz 96-97 yılında metal işleri bölümünde römork yaptık. Neden tarım aletleri de yapamayalım." dedi.

Uygulamalar Gözlü TİM'de

Uygulama eğitimleri için Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü ile protokol imzaladıklarını anlatan Beyaztaş, "teorik dersler okulumuzda, uygulama dersleri ile Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü Tarım Aletleri Atölyesi'nde gerçekleştirilecek. Belki meslek derslerini de orada verebiliriz. Kontenjan çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

Meslek liseleri stratejiktir

Tarım aletlerini klonlamaktan ziyade geliştirerek yeni makineler ortaya çıkarmak istediklerini vurgulayan Beyaztaş, şunları söyledi: "toplumda yanlış bir algı var. Bazı veliler çocuğum hiç olmazsa meslek lisesi bari okusun diye bize gönderiyor. Bu yanlış bir anlayış. Okulumuzu, bu algıdan kurtulup gerçekçi hedefleri olan yenilikçi ve tasarımcı bir yapıya büründürmek istiyoruz. Meslek liseleri eskiden öğrencilerini sınavla alırdı. Aslında meslek liseleri en stratejik okullardan biridir. Çünkü sanayi ve üretim için eleman yetiştiririz biz. Ülkemizin sanayi atılımı yapıp üretim ekonomisine sahip olabilmesi için öncelikle meslek liselerine önem verilmesi ve nitelikli insanlar yetiştirilmesi gerekir."