Lokantalar umutlu, kahveler karamsar

Lokantalar umutlu, kahveler karamsar
Sarayönü’nde yeniden müşterilere açılan lokantalar, işletmelerinde hizmet vermeye başladı.Ramazan ayının geliyor olması nedeniyle lokantalar bir ay boyunca yeniden kapanacak olmanın sıkıntısını yaşarken, bayram sonrası...

Sarayönü’nde yeniden müşterilere açılan lokantalar, işletmelerinde hizmet vermeye başladı.

Ramazan ayının geliyor olması nedeniyle lokantalar bir ay boyunca yeniden kapanacak olmanın sıkıntısını yaşarken, bayram sonrası için umutlar yüksek. Kahvehane işletmecileri ise artık pes ederek iş değiştirmek için yeni sektörleri araştırmaya başladı.

Lokantaların belli kapasite ile servise açılması ile birlikte Sarayönü’ndeki lokantalar bir nebze olsun nefes aldı. Kapasitesinin yüzde 50 kadar müşteri kabul edebilen lokantalar, buna rağmen müşterilerin eskisi kadar olmamasından dertli.

lokanta

Ramazan ayında yeniden müşterilere kapatılacak olan lokantalar, bayram sonrası için umutlu. Ramazan ayında tahinli ve pide çıkaracak etliekmek fırınları ise sulu yemek, ızgara sektörüne göre daha şanslı.

Öte yandan kahvehanelerde oyun oynatılması halen yasak olduğu için işletmecileri, günden güne erimeye devam ediyor.

Ekonomik zorluklar yıpratıyor

Lokantaların durumunu değerlendiren Mehmet Sülük, yaptığı açıklamada, “Yüzde 50 müşteri şartıyla açıldık ama yüzde 3 bile doluluk olmuyor. İnsanlar henüz bilmiyor lokantaların müşterilere açıldığını. Tabi bazıları da ekonomik sıkıntılarından dolayı dışarıda yemeyi tercih etmiyor. Birkaç sektörde faaliyet gösterdiğimiz için idare edebiliyoruz ama bu işi tek sektör olarak yürütenlerin işi gerçekten çok zor. Ramazan ayında tekrar kapanacağız. Ekonomik zorluklar yaşıyoruz tabi ki.” diye konuştu.

Restoran ve lokanta işletmecileri kaygılı

Durak Etliekmek Salonunun sahibi Gökhan Koçak da 1 yılı aşkın süredir zor süreçlerden geçtiklerini belirterek, şunları söyledi: “Birçok işletme kapanma noktasına geldi. Paket servisin cirosu sanıldığı kadar büyük değil. Kaldı ki Ramazan ayında paket servis de olmuyor. Yaşadığımız zararı Ramazan ayında tahinli ve pide ile kapatmaya çalışacağız. İnşallah Ramazan ayı dönüşü iyi olur. Bayramdan sonra tekrar müşterilerimizi toplayabilirsek zararımızı yavaş yavaş gidermeye başlarız.”

“Virüs sadece kıraathanelerde mi?”

Pandemi sürecinde ekonomik olarak zorluklar çeken kahveciler ise oyun oynama yasağına tepkili. Kıraathaneci Hüseyin Uçar, "Kongrelerde 10 bin kişi, 20 bin kişi iç içe ya da açılış törenlerinde. Onu da geçtim alışveriş merkezlerine her gün binlerce insan girip çıkıyor, saatlerce orada durabiliyorlar. Ama kıraathane de geçirecekleri birkaç saat onlar için çok tehlikeli değil mi? Virüs sadece kıraathanelerde mi? Böyle devam ederse yakında kapatacağız. Artık başka sektörlere bakıyoruz. Kafamıza yatan olursa kahveyi kapatmayı düşünüyorum." dedi.

lokanta

Madem kapatacaksın esnafına sahip çık

Kimsenin kahveye çay içmek için gelmediğini söyleyen Hüseyin Uçar,  “Deseler ki, ‘Her oyunda yeni kağıt açılacak’ şartlara uyarız. Bu şekilde olmaz. Üç kişinin bir araya dahi gelinmesine izin verilmiyor şu anda. Madem kapatacaksın, esnafına da sahip çık. De ki, ‘Al kardeşim, bu senin yevmiyen, bu senin kahvenin kirası, bu senin evinin masrafı’, biz bir sene açmayalım iş yerlerimizi.” diye konuştu.