Mart Ayı Tarım Takvimi-2

Mart Ayı Tarım Takvimi-2
Mart ayı son soğuklardan sonra her anlamda baharın başlangıcıdır. Bu anlamda canlanan sadece bizim istediğimiz canlılar değildir. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});]]>Tarlalarda yabancı otlar gibi hastalıklarda...

Mart ayı son soğuklardan sonra her anlamda baharın başlangıcıdır. Bu anlamda canlanan sadece bizim istediğimiz canlılar değildir.

Tarlalarda yabancı otlar gibi hastalıklarda başlama ihtimali taşır. Bunun yanında hayvancılıkta yavrulamaların, üremelerin olduğu kadar doğadaki kışa alışılmış her türlü dengenin değiştiği andır.

Bu nedenle ağıllar, arı kovanları, kümesler gibi hayvancılık yapılan her yer havalandırılmalı, temizlenmeli, gerekiyorsa ilaçlanmalıdır.

Havaların ısınmasıyla başlayacak tüm mikrobik ya da virüs hastalıklarına karşı hayvansal üretim yapılan alanlarda aşılar, ilaçlama işlemleri ciddiye alınmalı hastalık gelmeden müdahale edilmelidir.

Yine baharla birlikte iklim, nem ve hava basıncı gibi etkenler değişeceğinden hayvan beslemede rasyonlar, besin ihtiyaçları dikkate alınarak beslenmede değişiklikler yapılmalıdır.

Örneğin büyükbaşlarda şarbon, veba gibi hastalıklara, küçükbaşlarda yine şarbon dışında enf, kara hastalık, ciğer hastalıklarına, kümes hayvanlarında ishal, koksidyoz, gunbaroya karşı aşılamalar dışında civcivlerde damlaların yapılması ya da bahara adaptasyonda hastalık yakalamaması için takip edilmeleri gerekmektedir.

Arıcılıkta ise hava sıcaklığının yüksek olduğu güneşli günlerde kovanlar havalandırılmalı, temizlenmeli, sorunlu petekler düzeltilmeli, arılarda işçi, anaarı oğul gibi sayımlar kabaca yapılmalı boş ya da bozulmuş petekler alınmalı ya da birleştirme yapılacaksa bu dönemde yapılmalıdır.

Beslenmede ise rasyonlar veteriner ya da zoologlar yardımıyla tekrar ayarlanmalı, mera ya da açık alan beslenmesi ne öncelik verilmelidir.

Yavrulama, hamilelik gibi konularda hayvan sağlığı, beslenme düzenleri göz önüne alınmalıdır

Veterineriniz ile çevrenizde varsa hayvancılık mühendisi denebilecek kişiler olan zoologlarla bilgi alışverişinde olmanızı tavsiye ederiz.