Dolar 19,0199
Euro 20,3876
Altın 1.212,88
BİST 4.975,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya 14°C
Çok Bulutlu
Konya
14°C
Çok Bulutlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 15°C
Cts 16°C

Mart Ayı Tarım Takvimi

Mart Ayı Tarım Takvimi
16 Mart 2023 13:18
217
A+
A-

Meyvecilik yapanlar için hava sıcaklıkları ve toprak nemi gibi konular dikkate alınarak toprak işleme, gübreleme ve kireçlemeler yapılır. Hava sıcaklıkları ya da don vurma riskli zamanlar göz önünde bulundurularak verim budaması yapılabilir.




Aşı yapılacaksa kalem aşısı yanında tarımsal mücadele gerektiren konular takip edilmelidir.

Sert çekirdekli meyve ağaçlarının erken açarak don olması durumunda zarar görmemesi için dikkat edilmelidir. Hububatta ise üst gübreleme olarak ikinci azotlu gübre uygulaması yapılır.

Bitki aşılama

Eğer kardeşlenmeyi ve çıkışı zorlayacak derecede kaymak tabaksı oluşumu varsa tırmık geçilebilir. Kardeşlenme ve çıkıştan itibaren görülebilecek yabancı otlar için mücadelenin başlama zamanlarıdır.

Patates, pancar gibi yumrulu bitkiler ile diğer sebzecilik işleri için son toprak işlemeler ve taban gübresi konuları hazırlanabilir ya da şartlar uygunsa bitirilebilir. Fasulye ekimi yapılacaksa tohum yatakları hazırlanabilir.




Ayın 15 inden sonra iklim ve toprak şartlarına göre gübre atılabilir. Tohum ekimleri, şaşırtmalar, fide dikimleri yapılabilir. Ay sonuna doğru don tehlikesi kalktığında ve toprak sıcaklığı 15 derecelere yaklaştıysa bezelye, fasulye kavun, karpuz ekimi yapılabilir.

Tüm üretim tiplerinden bağımız olarak sadece üreteceğimiz ürünler değil tüm doğa yavaş yavaş uyanmaya başlayacağı için tarımsal üretime etki eden yabancı otlar, hastalıklar gibi ayrıntılar artık takip edilmeli. Düzenli gözlemlenmelidir.

Nadas

Tüm takvim hatırlatmalarını ihtimalli söylememizin nedeni ise mevsimlerdeki zaman kaymalarıdır. Toprak tavı, nemi, sıcaklığı yanında hava durumu tüm bu çalışmaları etkileyecektir.

Bu ayrıntılar dikkate alınarak çalışılması üreticilerimizin daha verimli ve sorunsuz sonuçlar almasını sağlayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.