MESLEK LİSELİ KIZLAR YAŞLILARIN GÖNLÜNÜ ALIYOR

MESLEK LİSELİ KIZLAR YAŞLILARIN GÖNLÜNÜ ALIYOR
Sarayönü’nde meslek liseli kız öğrenciler, yaşlı ve yalnız yaşayan insanların evlerine giderek bahçe işlerini ve sonbahar temizliğini yapıyor. Bilişim teknolojileri alanında 70 kız öğrencinin eğitim aldığı Necip Fazıl...

Sarayönü’nde meslek liseli kız öğrenciler, yaşlı ve yalnız yaşayan insanların evlerine giderek bahçe işlerini ve sonbahar temizliğini yapıyor. Bilişim teknolojileri alanında 70 kız öğrencinin eğitim aldığı Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, "Temizlik bahane" projesiyle gönüllere giriyor.

Teorik eğitimin yanı sıra atölye olanaklarıyla da meslek öğreten okulun öğrencileri, kaymakamlığın da desteklediği projeyle yaşlı ve yalnız yaşayanları evlerinde ziyaret ediyor.

Öğrenciler gittikleri evlerde ev sahipleriyle sohbet edip onların kalpleri kazanıyor, daha sonra da evin bahçesindeki ağaçlardan dökülen yaprakları temizleyip, bahçeyi düzenliyor.

Projeyi hazırlayan okulun Edebiyat Öğretmeni Fadime Büyüközdemir, başka yaşamlara dokunmasından ve bunun öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı toplum yararını gözeten projeleri daha çok uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilerin projeye gönüllü olarak katıldığı belirten Büyüközdemir, yaşlıların sadece işlerini değil, yalnızlıklarını da paylaştıklarını dile getirdi.

"Sadece yardıma değil, asıl muhabbete ihtiyaçları var"

İlçeden müstakil konut sayısının fazlalığına dikkati çeken Büyüközdemir, "Bahçeli ev yaz mevsiminde çok güzel ama kış gelirken zor oluyor. Hele bir de yaşlı ve yalnızsanız gerçekten zahmete dönüşüyor. Çocuğunuz, torununuz, hayırlı bir komşu kızınız varsa şanslısınız ama yoksa sıkıntı başlıyor. Biz de yaşlı ve yalnız insanlarımızın bahçelerindeki dökülen yaprakları temizleyelim dedik ve onların hayırlı komşu kızı rolünü üstlendik." diye konuştu.

Pandemi döneminde yaşlıların çok fazla eve kapandığını, gençlerin de bir o kadar sosyal medyaya kapıldığını kaydeden Büyüközdemir, şöyle konuştu:

"Yalnız kalan yaşlılara dost olalım, onlarla muhabbet edelim, onlara da bir farklılık olsun, hem yardım etmiş olalım hem de arkadaş olalım istedik. Aynı zamanda da internetle çok fazla haşır neşir olan gençlerimize gerçek hayatları göstermek istedik. Gittiğimiz evlerde şunu fark ettik. İnsanların sadece yardıma ihtiyacı yok. Asıl muhabbet etmeye ihtiyaçları var. Bizim öğrencilerimiz de onların gönül arkadaşı gibi oldu."

Büyüközemir, gittikleri evlerde çok güzel tepkiler aldıklarını, yalnız yaşayan yaşlı insanların kendilerini gördüğünde çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Büyüközdemir, şöyle devam etti:

"Aslında yardım edenlerinin olmasına değil de senin yardıma ihtiyacın var mı sorusunu soran birilerinin olmasına çok seviniyorlar. 'Yalnız değilim, ben de birilerinin aklına düşüyorum, beni hala hatırlayan birileri var' düşüncesiyle mutlu oluyorlar. Burada en çok kazanan da herhalde öğrencilerimiz oluyor. Sosyal medyanın büyülü dünyasının dışındaki gerçek hayatları göstermek ve benzer hayatların gelecekten kendilerini de bekleyebileceğini anlatmak istedik. Öğrencilerimiz de bunun bilincine vardı."

"Teyzemizle sohbet ettik, hayır duasını aldık"

  1. sınıf öğrencisi Kader Nur Çimen de proje de yer almaktan büyük keyif duyduğunu ifade ederek, "Fadime hocamız böyle bir proje hazırladığını söyleyince katılmak istediğimizi söyledik ve isimlerimizi yazdırdık. Bugün de Cemile teyzemizin bahçesindeki yaprakları temizledik. Çok sevindiğini ve bizi torunları gibi gördüğünü söyledi. Sohbet ettik, hayır duasını aldık. Teyzenin kimsesi olmadığını duyduğumuzda çok duygulandık. İlerde bizde bu durumda olabiliriz. Yalnız kalıp yardıma ihtiyaç duyabiliriz" diye konuştu.

Öğrencilerin bahçesini temizlediği 80 yaşındaki Cemile Canbaz ise duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Nasıl sevindim anlatamam. İçimden ağlamak geliyor. Kimsem yok, kapımı açan yok. Hepsine teşekkür ederim. Hepsini Allah analarına babalarına bağışlasın. Geleceğimizin büyük adamları olsunlar." ifadelerini kullandı.