Mesleki yeterlilik belgesi artık Sarayönü’nde verilecek

Mesleki yeterlilik belgesi artık Sarayönü’nde verilecek
Sarayönü Esnaf Odası daha önce özel firmalar tarafından il merkezinde verilen mesleki yeterlilik belgesini artık ücretsiz olarak ilçede verecek. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan çalışanların idari yaptırımlarla karşılaşabileceğini...

Sarayönü Esnaf Odası daha önce özel firmalar tarafından il merkezinde verilen mesleki yeterlilik belgesini artık ücretsiz olarak ilçede verecek. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan çalışanların idari yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Oda Başkanı Hasan Koçaş, ücretsiz kurs ve sınavla esnafların bu belgesi rahatlıkla alabileceğini söyledi.

Daha önce özel firmalar tarafından il merkezlerinde belli bir ücret karşılığında alınan Mesleki Yeterlilik Belgesi artık Sarayönü Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından ücretsiz bir şekilde alınabilecek.

Mesleki yeterlilik belgeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, şöyle konuştu:

“Büyük sorunlarımızdan bir tanesi de elinde mesleği olup da belgesi olmamak. Daha önce duyurusunu yaptığımız mesleki yeterlilik belgesi için Bismillah dedik. İşe girerken ya da işyeri açarken önümüze çıkan sorunlarımızı ortadan kaldıracağız. Esnaf odamızın girişimleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından aldığımız yetkiyi kullanarak anlaşma yaptığımız danışman koordinesinde müracaat eden kursiyerlerimize uluslararası geçerliliği olan  M.Y.K. belgelerini vereceğiz.”

Başvurular alınıyor

Rastgele veya hiçbir şey bilmeden belge almanın mümkün olmadığına dikkati çeken Koçaş, “Belge almak için mesleği bilmek ve açılacak sınavda başarı göstermek gerekiyor. Kurs değil sınav açacağımız için belge almak isteyen kişi ve kişiler yalnızca 1 gün sınava katılıp sınavda başarı gösterirse mesleki yeterlilik belgelerine sahip olacaktır. Sınavlar ilçemizde bakanlık personeli tarafından yapılacaktır. Sınavlarda herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Tamamı devlet desteklidir.” dedi.

Mesleki yeterlilik belgesi almak için başvuruların açıldığı duyuran Koçaş, şöyle devam etti: “İlk sınavımız makine bakım onarım olacağı için bu bölümle ilgili müracaatlar 10 Haziran Perşembe günü başlamış olup, adaylar kimlik fotokopileri ile Sarayönü Esnaf ve Sanatkarları odasına başvurularını yapacaktır.

Gruplarımız her iş kolundan minimum 10, maksimum 16 kişi ile sınırlı olduğundan sınavları gelen talepler üzerine oluşturacağız.”

Makine bakım ve onarım belgesini kapsayan meslekler şu şekilde: Ziraat aletleri tamircileri, her türlü makina tamircileri, küçük ev aletleri tamircileri, kompresör tamircileri, torna ve tesfiyeciler, bilgisayar tamircileri, klimacılar.

Belgesiz çalışmada idari yaptırımlar var

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan çalışma hususunda idari yaptırımların olabileceğini ifade eden Başkan Koçaş, “5544 sayılı kanun gereğince tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren Aile,  Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerdeki mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi  olmayan kişiler çalıştırılamaz ibaresi olduğundan tespit edilmesi halinde idari para cezası vardır.” şeklinde konuştu.

Haber: İrem DEMİR