Meslekte kayıt yenileme başladı

Meslekte kayıt yenileme başladı
Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde, açık meslek lisesi kayıt yenileme işlemleri başladı.Metal ve Elektrik bölümlerinde ilk dönem yüz yüze derslerinin ve sınavlarının tamamlanmasının...

Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde, açık meslek lisesi kayıt yenileme işlemleri başladı.

Metal ve Elektrik bölümlerinde ilk dönem yüz yüze derslerinin ve sınavlarının tamamlanmasının arından ikinci dönem için kayıt yenileme süreci başladı. Açık meslek lisesi öğrencilerinin bir an önce kayıt yenileme işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Emin Beyaztaş, dönem başında Bilgisayar ve Mobilya bölümlerine yeterli kayıt yapılmadığı için bu bölümlerin açılamadığını söyledi. Tüm bölümler için yeni kayıtları Eylül ayında kabul ettiklerini belirten Beyaztaş, "Bir bölüme 10 öğrencinin kayıt yaptırması durumunda o bölüm açılabiliyor. Her gelen öğrenci "kayıt sayısı az, bölüm açılmaz" diye kayıt yaptırmadan gidiyor. Bu şekilde gidenler kayıt yaptırsa yeterli sayı bulunup sınıf açılacak. Meslek Lisesi ile Açık Meslek Lisesi mezunu arasında hiç bir fark yok. Mezun olanlar alanında diploma ve işyeri açma belgesine sahip oluyor. İsteyenler bölümünde üniversite eğitimine devam edebiliyor. Eskiden direk geçiş vardı ama şimdi bu kalktı. Şimdi de ek puan var" dedi.

Çıraklık zorunlu oluyor

Beyaztaş, ayrıca 3308 sayılı kanunun 6764 sayılı yeni mesleki eğitim kanununa dönüştürüldüğünü hatırlatarak, "Bu değişiklik çıkarlık eğitimini zorunlu hale getirdi. Bu kanunla artık meslek liselerinde çıraklık eğitim kursu açılması mümkün hale geldi. Artık esnaflar, belgesiz bir çırak çalıştıramayacak. Çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi esaslarına görü faaliyet gösterilecek. Ayrıca bunun işveren açısından büyük avantajları var. Çıraklık kursuna devam edenlerin sigortaları devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca maaşında da devlet desteği var. Bir çırak asgari ücretin üçte birini alır. Bu rakamın üçte ikisini de devlet karşılayacak. Düzenlemeler devam ediyor. Tamamlandığında okulumuzda da çıraklık kursları açılacak" dedi.