Metan gazından 1 yılda 78 milyon kilowatt elektrik üretildi

Metan gazından 1 yılda 78 milyon kilowatt elektrik üretildi
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında olan 3 adet Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, 2019 yılında 77 milyon 880 bin kilowatt elektrik üretti. Biri 2011, diğer ikisi 2018 yılında kurulan tesislerde...

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında olan 3 adet Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, 2019 yılında 77 milyon 880 bin kilowatt elektrik üretti. Biri 2011, diğer ikisi 2018 yılında kurulan tesislerde bugüne kadar üretilen elektrik miktarı 378 milyon 035 bin 880 kilowatt oldu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, metan gazından elektrik üretim tesisi gibi tesislerin çevrenin korunması ve hayatın devamı açısından önemli olduğunu belirterek, Konya’da artık çöp alımı yapılmayan Aslım Katı Atık Sahası, Konya Entegre Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi ile Akşehir Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında bulunan Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinde günlük ortalama 42 bin konuta yetecek elektrik üretiminin devam ettiğini söyledi.

Başkan Altay son olarak, bu alanda diğer ilçelere yönelik proje çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

AÇIĞA ÇIKAN EMİSYON AZALTILARAK ISINMADA KULLANILIYOR

Tesislerde; katı atık kütlesinde oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeli olan metan gazları, sahada açılan gaz toplama kanallarından yatay ve dikey borulama sistemi ile toplanıp, gaz motorlarında yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor ve hem sera gazı azaltımı hem de enerji üretimi sağlanıyor. Aynı zamanda bertaraf işlemleri sırasında oluşan gazların çevreye ve insan sağlığına karşı oluşturduğu tehdit ortadan kaldırılırken bir yandan da fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmadan alternatif elektrik ve ısı enerjisi elde ediliyor. Elde edilen bu ısı tesislerde bulunan binaların ısıtılmasında kullanılıyor.