MEVLANA TÖRENLERİ’NİN 81. YILI

Konya da Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri her yıl olduğu gibi yine 7 Aralık tarihinde başlayacak.17 Aralık günü akşam Şeb-i Arus törenleri ile sona erecek.

Törenlerin halka açık olması nedeniyle dünyadaki tüm insanları samimi bir şekilde şehrimize davet ediyoruz.

Gelin ve görün.

Bu yılki törenler ‘Selam Vakti’ ana temasıyla icra edilecek.

Törenlerin tanıtımı ile ilgili İl Kültür Müdürlüğü’nün bir otelde düzenlediği ve Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Selçuk, Necmeddin Erbakan ve Karatay Üniversiteleri’nden temsilcilerin katıldığı programa bizde davetliydik.

Programda modern dünyanın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü etkinliklerinden birisi olan Hz. Mevlana’yı anma törenlerini yeniden düşünmek, insana ve şehre katkısını artırmak, Hz.Mevlana’nın ve Mevleviliğin daha doğru anlaşılmasına hizmet etmek arayışları çerçevesinde İl Kültür Müdürlüğü olarak toplantılar yapıldığı açıklandı.

Konya içinden ve dışından yüzü aşkın davetlinin katıldığı ve üç gün sürdüğü ifade edilen istişare toplantısında, etkinliklerin daha kaliteli ve daha cazip hale getirilmesi ile kültürel yozlaşmaya karşı yerli, milli ve manevi değerlerimizi koruyarak geliştirmek amacı doğrultusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi.

Bu cümleye baktığımızda geçmiş dönemlerde yapılan, Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve yurt içi ile yurtdışından çok sayıda önemli ismin katıldığı törenlerin sanki daha az kaliteli olduğu mesajı veriliyor gibi.

Tabii şimdi Başbakanlık makamı yok.

Şu konuya dikkat çekmek istiyorum.

Maalesef, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın taşra teşkilatlarının bazıları kültür ve turizm alanında meslekten olmayan isimler tarafından temsil ediliyor. Bu olumsuzluklara bir de ilave bütçe sorunu ekleniyor.

Konya da şöyle bir söz var.

Bazı yükler ağır gelir insana. Yarı yolda indirsen yüküne yazık, ömrünce taşırsan sırtına yazık.

Bir vatandaş olarak Bakanlık bütçesinden veya Tanıtma Fonu’ndan Opera ve Bale gibi programlara ayrılan ödenek ile Mevlana Anma etkinliklerine ayrılan ödeneği öğrenmek istiyorum.

Şimdi hakkını vermek gerekirse Mevlana Anma etkinliklerinin ekonomik olarak en ağır yükünü Konya Büyükşehir Belediyesi çekiyor. Toplantılar yapılır. İşin parasal bölümünün çoğunluğu Büyükşehir’e yıkılır.

Gelelim tanıtıma.

Hz. Mevlana gibi düşünürlerin Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında çok emeği olmuştur. Madem ki, günümüzde kültürel yozlaşma gençliğimizi tehdit etmektedir. O zaman biz Hz. Mevlana gibi değerlerimize minnet ve şükran borçluyuz.

Ülke genelinde Valilikler, Üniversiteler ve sivil toplum örgütleri, anma etkinlikleri ile ilgili yurt içinde ve dışında yapılan tanıtımın neresinde yer alıyorlar. Veya neler yapıyorlar.

Belki de yine karşımıza bütçe sorun olarak çıkacak. O zaman Konya’ dan bir çağrı yapalım.

‘Hz. Mevlana’yı Anma Etkinlikleri’ güçlü bir bütçenin himayesinde yapılsın.

Etkinliklerin daha kaliteli ve daha cazip hale getirilmesi düşüncesi de akıllardan çıkarılsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi