Mevlana'nın Öğretileriyle 21. Yüzyılın Sorunlarına Çözüm Arayışı

Mevlana'nın Öğretileriyle 21. Yüzyılın Sorunlarına Çözüm Arayışı
İslam dünyasının önde gelen mutasavvıflarından Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin felsefesi, ABD'deki bir üniversitenin yaptığı araştırma ile modern dünyanın sorunlarına çözüm önerileri sunmayı hedefliyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin öğretileri ve İslam felsefesi, tüm dünyada büyük ilgi görmeye devam ediyor. Yüzyıllar boyunca insanlığa rehberlik eden Mevlana, eserleriyle insanlık yolunu aydınlatmaya devam ediyor.

ABD'deki Drake Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Prof. Dr. Bengü Ergüner Tekinalp, "Mevlana ve Pozitif Psikoloji: Modern Çağın Huzursuz İnsanına 13. Yüzyıldan Bir Rehber" adlı çalışmasıyla Ronald Troyer Araştırma Teşvik Ödülü'ne layık görüldü. Bu çalışmada, Mevlana'nın felsefesi ile pozitif psikoloji arasındaki bağlantıyı kurarak modern insanın sorunlarına çözüm sunmayı amaçlıyor.

mevlananin-ogretileriyle-21-yuzyilin-sorunlarina-cozum-arayisi1.jpg

Tekinalp, yaklaşık iki yıldır Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile yürüttüğü projesi kapsamında Mevlana'nın öğretilerini ve pozitif psikoloji araştırmalarını birleştiriyor. Proje, ABD, İngiltere ve Almanya'da yaşayan ve Mevleviliğe ilgi duyan kişilerle yapılan görüşmeler üzerinden devam ediyor. Tekinalp, araştırmasını 2025 yazına kadar sürdürecek ve sonrasında bir kitap olarak yayımlamayı planlıyor.

mevlananin-ogretileriyle-21-yuzyilin-sorunlarina-cozum-arayisi2.jpg

Mevlana'nın öğretilerinin Batı'da genellikle kültürel ve tarihsel bir perspektiften ele alındığını, ancak İslam'ın ve Mevlana'nın felsefesinin yeterince vurgulanmadığını belirten Tekinalp, bu çalışmanın önemli bir akademik katkı sağlayacağını düşünüyor.

mevlananin-ogretileriyle-21-yuzyilin-sorunlarina-cozum-arayisi3.jpg

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler, dünyada Mevlana'ya olan bilimsel ilginin giderek arttığını vurguladı ve modern dünyadaki ruhsal sorunlara çözüm bulma noktasında Mevlana'nın öğretilerinin önemini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.