MİLLETİMİZE VEFA

Konya il Kültür Müdürü ve yardımcıları, Gönüller Sultanı Hz. Mevlana’nın 7-17 Aralık 2019 tarihleri arasında ‘Vefa Vakti’ temasıyla yapılan 746. Vuslat Yıldönümü etkinliklerini düzenlenen toplantıda değerlendirdiler.

Bilindiği gibi bu tür toplantılarda önce hazırlanan metin okunur.

Sonra sorular alınır, cevaplar verilir.

Buraya kadar klişe bir uygulamadır.

Bizde okunan metni dinledik.

Önce okunan metindeki bilgilendirmeye yönelik olan cümleleri paylaşayım.

“Önceki yıllarda; “Birlik Vakti” (2016), “Kardeşlik Vakti” (2017), “Selâm Vakti” (2018) temaları Mevlâna’nın sözleri ve fikirleri ile işlendi. Bu yıl ise yine O’nun eserlerinde yer tutan “Vefâ” sözcüğünün anlam evrenine uygun olarak “VEFÂ VAKTİ” ana başlığı altında çeşitli etkinliklerden oluşan bir hafta hazırlanmıştır. “VEFA VAKTİ” teması, Hazret-i Mevlâna’nın “Sevgide çekilen cefâda binlerce vefâ var.” sözü ile temellendirilerek duyuruldu

Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arûs); modern etkinlik biçimleriyle ilk defa 1937 yılında Konya’da, önce türbe ziyareti, Mesnevi sohbeti, konferans ve dinleti gibi etkinliklerle başlamıştır. Zamanla sahne-salon programları ile çeşitlenen Anma Törenlerinin bu yıl (1937 yılı temel alınarak) modern etkinlik biçimleriyle 82.siyapılmıştır.

Anma Törenleri Haftası’nda 586 acentanın verileri ve bilet satışı sonuçlarına göre, törenleri 39.750 kişi izledi. 07-17 Aralık tarihlerinde gündüz 4, akşam 11 olmak üzere toplam 15 Sema Âyini programı için bu yıl bastırılan biletlerin %62’si satıldı. % 38’ ise Konya ve Ankara protokolü ile sosyal sorumluluk bağlamında şehit, gazi aileleri, öğrenciler, engelliler gibi sosyal gruplara davetiye olarak verildi.

15 Aralık günü Mevlâna Müzesi 17 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Söz konusu hafta için TCDD YHT’nin Konya-Ankara hattına ek seferler konulmuştur. “

Geçtiğimiz yıllarda mevsimden dolayı görülen olumsuz hava şartları, bu yıl bir iki gün dışında bahar havası gibiydi.

Her yıl anma etkinlikleri başlamadan önce İl Kültür Müdürlüğü tarafından bir takım çalışmalar yapılır. Veya bu yönde açıklamalar yapılır.

Çalışmalar için ayrılan bütçe yeterli mi, değil mi kesin bir yorum yapamıyoruz. Çünkü ilgili müdürlük tarafından net açıklamalar yapılmadığı için bu konu muamma.

Ancak çok basit bir örnek var.

Dünya ya duyurmaya çalıştığımız Mevlana Haftası etkinliklerini çok yakınımızda olan bir mahallede oturanlara duyuramıyoruz.

Ya da bu insanların ilgisini çekemiyoruz.

Duyuru için Medya yayınları var mı? Yerel basının gayreti inkar edilemez.

Demek ki burada bir sorun var.

Bu yıl etkinliklerde  ‘Vefa Vakti’ temasını işledik değil mi?

Bu memleketin evladı olan binlerce insan bırakın etkinlikleri izlemeyi, daha Mevlana Müzesini görememiş.

Bu insanların çoğunluğu da öyle üç beş yüz kilometre ötede değil, çok yakınımızda.

Buralara vefa göstermek nasıl mı olur?

Her şeyi bildiğini zannedenler sorarsa anlatırız.

Önce kendi milletimize vefa olmalı.

Allah'a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi