Mobilya ve beyaz eşya satışları durdu

Mobilya ve beyaz eşya satışları durdu
Sarayönü'nde Ramazan bayramının ardından düğün sezonuna girilmesine rağmen ekonomik kriz nedeniyle yapılan düğün sayılarında geçmiş yıllara oranla ciddi bir düşüş var. Bu durum mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet...

Sarayönü'nde Ramazan bayramının ardından düğün sezonuna girilmesine rağmen ekonomik kriz nedeniyle yapılan düğün sayılarında geçmiş yıllara oranla ciddi bir düşüş var. Bu durum mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri de ciddi şekilde etkiliyor. Düğün alışverişleri dışında KDV ve ÖTV indirimlerine rağmen alım gücü bir hayli düşen vatandaşlar, katlanan fiyatlardan dolayı mobilya ve beyaz eşya ya yaklaşamıyor. Mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren işletmeler en ölü sezonlardan birini yaşadıklarını dile getirdi.

Ekonomik krizden dolayı vatandaşların düşen alım gücü, birçok sektörü etkiledi. Bu sektörlerin başında da mobilya ve beyaz eşya sektörü geliyor. Düğün yapıp yeni ev kuracak insanlar ikiye katlayan fiyatlar karşısında kara kara düşünürken, eşyalarını yenilemek isteyenler de olanlarla idare etme çalışıyor.

Halı, mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren Ali Keleş, "Şu anda talep yok denecek kadar az. Düğün sezonu başlamasına rağmen ciddi sıkıntı var. Biz sezonunun başlamadan bittiğine inanıyoruz. Normalde haziran ayında bizim yerimizde oturmamamız gerekiyor. Siftah etmeden gittiğimiz günler oluyor. Düğün yapmak artık kolay bir iş değil. En uygun düğün alışverişi 30 bin liralardan başlıyor. Bunlar da ana kalemler. 2019 yılı içerisinde şu ana kadar daha 1 tane düğün alışverişi oldu. 2015-2016 yılıyla falan kıyas yapamıyoruz." dedi.

Ekonomik krizin sanılanın aksine çok daha derin olduğunu anlatan Keleş, "Fiyatlar afaki derecede arttı. Mobilya imalatçısı üretimde sünger fiyatını bir sabah, bir de öğleden sonra sorar oldu. Fiyatlar ortalama yüzde 100 arttı. Yüzde 200 zamlanan kalemler bile var. Buna karşılık insanların alım gücüde iyice düştü. Önceden peşin ile elden taksit arasında yüzde 10 vade farkı olurdu. Şimdi yüzde 40 fark oluştu. Toptancılarımız bize bunu yansıttığı için biz de müşterimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. Önceden biz kredi kartlı satışı peşin sayardık. Şimdi bir sürü komisyon ödüyoruz." şeklinde konuştu.

Küçük ilçede çalışmanın avantajını yaşadıklarını dile getiren Ali Keleş, şunları söyledi: "Şehirde insanlar satış yapamaz hale geldi. Teşhir ürünü bile bulundurmakta zorlanıyorlar. Artık katalogdan satış yapıyorlar. Biz burada insanları tanıdığımız için ekstra opsiyon tanıyıp müşterinin işini kolaylaştırarak satış yapabiliyoruz. Şehirde insanların bunu yapma şansı yok. Şehir yüzde yetmişi peşin kalanı taksit şeklinde çalışıyorlar.