Mobilyacılar pandemiyi hafif atlattı

Mobilyacılar pandemiyi hafif atlattı
Koronavirüs salgını, pandemi sürecinde ekonomiyi direkt olarak etkiledi. Bazı işletmeler ciddi ekonomik sıkıntılar yaşarken, bazı işletmeler bu kriz dönemini hafif şekilde atlattı. Bu sıkıntılı süreci hafif atlatan sektörlerden...

Koronavirüs salgını, pandemi sürecinde ekonomiyi direkt olarak etkiledi. Bazı işletmeler ciddi ekonomik sıkıntılar yaşarken, bazı işletmeler bu kriz dönemini hafif şekilde atlattı. Bu sıkıntılı süreci hafif atlatan sektörlerden bir tanesi de mobilya sektörü oldu. Sektör temsilcileri kötü bir tablo beklediklerini ancak bekledikleri kadar kötü olmadığını söyledi.

Sarayönü’nde mobilya sektöründe hizmet veren işyerleri, ekonomiyi olumsuz etkileyen Koronavirüs pandemisinden birçok işletmeye göre daha az etkilenen sektörlerden bir tanesi oldu.

Sektör temsilcilerinden Ali Keleş, pandemi başlangıcında büyük korku içerisinde olduklarını ancak korktukları gibi olmadığını söyledi.

Beklediğimizden iyi geçti

Bekledikleri kadar kötü bir durumla karşılaşmadıklarını kaydeden Keleş, yaptığı açıklamada, “En az etkilenen sektörlerden bir tanesiyiz. Önceki yıllara göre aşağı yukarı aynı oranda iş yaptık. Yeni düğün yapacak olanlar mobilya tercihini genel olarak Konya veya Ilgın’dan yana kullanıyor. Biri daha çok aileler tercih ediyor. Mobilyasını yenilemek isteyenler geliyor. Salgından dolayı insanlar düğününü de ertelemedi. Bizim Ladik mahallesinde de şubemiz var. Düğün alışverişi noktasında da sıkıntı yok. Ladik mahallesinden birçok düğün alışverişi siparişim var. Biz bu süreci çok iyi atlattık. Ayrıca Ladik mahallesinde TOKİ konutlarının teslim edilecek olması da işlerimizi hızlandırdı.

Suistimal edenler oldu

Virüs salgınını suistimal edenler yüzünden işlerinin sekteye uğradığını söyleyen Ramazan Coldu ise şöyle konuştu: “Virüs salgınını fırsata çeviren bazı müşteriler taksitlerini aksattı. Taksitler aksayınca da toptancılara karşı sıkıştık. Toptancılar üzerimizde baskı kurdu. Maaşlarını aldıkları halde salgını bahane ederek taksitini ödemeyenler bile oldu. fiyatların dengesiz artışından dolayı iş potansiyelimiz de azaldı. Satışlarda düşüşler yaşandı. Düğünlerin olmaması da düğün eşyası ve hediye alışverişlerini olumsuz etkiledi. Bizi sekteye uğratan bu sıkıntıların bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz.”

Yüzde 25 civarında etkiledi

Düğünlerini erteleyenler ve ihtiyatlı davranmak isteyenlerden dolayı işlerinin yüzde 25 seviyelerinde etkilendiğini ifade eden Yunus Keleş, “İnsanlar neyin ne olacağını bilemediği için temkinli hareket ediyor. Salgının azalmasını bekliyoruz. Alışkanlıklar da değişiyor. İnsanlar artık internete kayıyor. Ama birçok sektöre göre baya hafif atlattık diyebiliriz. İthal ürünlerdeki ekstra vergi yüzünden fiyatlarda artış yaşandı ancak iç piyasa ürünlerinde bir fiyat değişimi olmadı. Düğün yapacaklara, alışveriş yapacaklara şu anda imkanlar açık. Kredi kullanmak isteyenlere bile bankalar uygun krediler sunuyor.