Mozaikler bulunduğuyla kaldı

Mozaikler bulunduğuyla kaldı
Sarayönü’ne bağlı Ladik mahallesinde bir inşaat sahasında bulunan Roma dönemi mozaikleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ödenek yetersizliğinden dolayı bulunduğu ile kaldı.Kültür ve Turizm Bakanlığı, bazı tarihi eserlere...

Sarayönü’ne bağlı Ladik mahallesinde bir inşaat sahasında bulunan Roma dönemi mozaikleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ödenek yetersizliğinden dolayı bulunduğu ile kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bazı tarihi eserlere gereğinden fazla ilgi gösterirken, bazı tarihi eserler için ilgisiz kalıyor. Ladik mahallesinde geçtiğimiz yıl bulunan Roma döneminden kalma bir spor tesisine ait mozaikler, Sarayönü Belediyesi'nin kendi imkanlarıyla yaptığı ahşap çatı ve çadır ile koruma altına alınmıştı. Aradan geçen bir yıl içerisinde henüz arsanın kamulaştırma çalışmaları dahi gerçekleştirilemezken, arsanın sahibi de mağduriyet yaşadı.

Roma döneminin Anadolu’daki en önemli kentlerinden biri olan ve Laodikya olarak bilinen yerde  geçtiğimiz yıl yürütülen kazı ve temizleme çalışmasında ortaya çıkarılan 400 metrekarelik geometrik desenli mozaik ve yapı malzemeleri bulunması ilçede heyecan uyandırmıştı. Konya Müzeler Müdürlüğü bünyesinde arkeologlar tarafından yürütülen çalışmaların ardından, mozaiklerin devamının olduğu, alanda kamulaştırma ve genişletme çalışmaları yapılması gerektiği belirtilerek ödenek talep edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan talep edilen yaklaşık 4 milyon lira, ödenek yetersizliğinden dolay bakanlık tarafından onaylanmadı. Ödeneğin onaylanması durumunda 3 bin metrekarelik bir genişleme planlanıyordu. Bakanlık ödeneğinin onaylanmamasının ardından daha kısıtlı bir ödenek olan Valilik Kültür Ödeneği'ne başvuruda bulunuldu. Bu ödeneğin onaylanması durumunda mozaiklerin bulunduğu arsanın kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek.

Yaklaşık 400 metrekarelik alanda bulunan mozaik, sütun, altlık ve sütun kaidelerinin bulunduğu yaklaşık 2 bin yıllık yapı üzerinde genişletilme çalışmaları yapılması çok mümkün görünmüyor. Bunun yanı sıra tarihi eserin ziyarete uygun bir şekilde çelik çatı ile koruma altına alınması ve seyirlik bir duruma getirilmesi için bir herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağı da merak konusu. Turizme kazandırılıp kazandırılmayacağı bile meçhul olan mozaiklerin kaderi bilinmiyor.