Mucizenin adı: anne sütü

Mucizenin adı: anne sütü
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş, 1-7 Ekim emzirme haftası kapsamında anne sütünün önemine dikkat çekti.Anne sütünün bebeğin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş, 1-7 Ekim emzirme haftası kapsamında anne sütünün önemine dikkat çekti.

Anne sütünün bebeğin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşıdığını anlatan Dr. Özkardaş, yaptığı açıklamada, “Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır.” dedi.

Anneye de bebeğe de faydalı

Emzirmenin faydalarından bahseden Dr. Özkardaş, “Emzirme, anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir. Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler. Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar. Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur. Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur. Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır. Ayrıca anne sütü alan kız bebeklerin yumurtalık ve meme kanseri riskinden korunduğu çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur.” şeklinde konuştu.