MYO’nun bir yılı daha gitti

MYO’nun bir yılı daha gitti
Sarayönü’nde çeşitli nedenlerden dolayı öğrenci sayısı eriyen Meslek Yüksek Okulu bünyesine geçtiğimiz yıllarda kazandırılan dört yeni bölüm, bu yıl da öğrenci kabul edemeyecek.Laborant ve Veteriner Sağlık, Sivil Hava...

Sarayönü’nde çeşitli nedenlerden dolayı öğrenci sayısı eriyen Meslek Yüksek Okulu bünyesine geçtiğimiz yıllarda kazandırılan dört yeni bölüm, bu yıl da öğrenci kabul edemeyecek.

Laborant ve Veteriner Sağlık, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği programları YÖK kararı ile açılmıştı. Programların istihdam odaklı olmasının, Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’na gelecek öğrenci sayısını arttırması ümit ediliyordu.

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gerekli öğretim elemanı atamaları yapılamadığından dolayı tercih kılavuzunda yer alamayan bölümler bu yıl öğrenci kabul edemeyecek. Öte yandan daha önce yatırım planına alındığı belirtilen KYK yurtlarının bir türlü yapılamamasından dolayı da mevcut bölümlerin öğrenci kayıpları sürüyor.

 

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’nun eski özlenen günlerine yeniden kavuşabilmesi için başlatılan girişimler bu yıl da sonuç vermeyince umutlar bir sene daha ertelendi. YÖK Başkanlığı’na sunulan dört programın Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’na açılması kabul edilmişti. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından öğretim elemanı atamalarının yapılmasının ardından programlar öğrenci kabul etmeye başlayacaktı. Öğretim elemanı alımı yapılamamasından dolayı aktif hale gelemeyen bölümler üniversite tercih kılavuzunda yer alamadı. Bu yüzden de öğrenci kabul edemedi.

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’na halihazırda bulunan Bilgisayar Programcılığı, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım ve Tohum Teknolojisi programlarının yanı sıra Laborant ve Veteriner Sağlık, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği programları kurulmuştu.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, YÖK Başkanlığı’nın 10 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’na dört yeni program açılmasını kabul ettiğini duyurması ilçede büyük bir sevince neden olmuştu.

Bölümlerin açılabilmesi için gereken öğretim görevlisi atamalarının yapılmaması her geçen gün umutları biraz daha azaltıyor. Öte yandan Selçuk Üniversitesi’nde yaşanan rektör değişiminin de Sarayönü Meslek Yükse Okulu’nu nasıl etkileyeceği merak konusu.

Umutların bir sene daha ertelenmesinin ardından Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nün gelecek yılki tercih döneminden önce öğretim elemanlarını atayıp bölümleri öğrencilere açması ümit ediliyor.

Yurt olmadan öğrenci artmaz!

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu’nun kan kaybetmeye devam etmesinin bir nedeni de daha önce yatırım planına alındığı duyurulan ama bir türlü yapımına başlanamayan KYK yurdu. KYK yurdunun yapımına başlanabilmesi için 300 aktif öğrenci istendiği öğrenilirken, KYK yurdu olmamasından dolayı her geçen yıl aktif öğrenci sayısı biraz daha düşüyor. KYK yurdu bulunmamasından dolayı geçtiğimiz yıl içerisinde birçok öğrencinin Sarayönü Meslek Yüksekokulu’ndan kaydını sildirdiği bilinirken, yeterli öğrenci olmadığı için tohumculuk bölümünün kapanması da gündemde. KYK yurdu yapılmadan aktif öğrenci sayısının artması mümkün görünmezken, bu kısır döngünün nasıl aşılacağı da başka bir muamma.