Nohut antraknozuna dikkat

Nohut antraknozuna dikkat
Sarayönü Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı biriminde görevli konu uzmanlarınca yapılan saha taramasında nohut ekilişlerinde Antraknoz hastalıığ riski olduğu tespit edildi.2020 yılı üretim...

Sarayönü Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı biriminde görevli konu uzmanlarınca yapılan saha taramasında nohut ekilişlerinde Antraknoz hastalıığ riski olduğu tespit edildi.

2020 yılı üretim sezonu içerisinde, ilçe sınırları içerisinde önemli nohut ekim alanları bulunuyor. Sarayönü Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarının yaptığı kontrollerde, nohut ekili tarım arazilerinde verim ve kalite kayıplarına neden olan nohut antraknozu hastalığının, yağışlar ve hava koşullarına bağlı olarak nohut ekili alanlarda risk oluşturabileceğini tespit etti.

Ziraat Mühendisi Yusuf Öztürk konu hakkında yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimizin nohut antraknoz hastalığı ile ilgili tarlalarında gerekli kontrolleri yaparak tedbirlerini almalı. Tespit edilmesi durumunda ise bu hastalığa karşı koruyucu mücadele yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir.” dedi.

Nohut Antraknozu hakkında bilgi veren Öztürk şunları söyledi:  “Hastalık, bitkilerin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde lekeler halinde kendini gösterir. Sap ve dalları saran açık kahveden siyahımsı koyu kahverengiye kadar değişen lekelerin bulunduğu yerlerden kırılma ve kısa zamanda kurumalar görülür. Yapraklardaki dairesel şekilli lekeler sarı renkli bir hale ile çevrilidir.  Bu hastalığın sebep olduğu kurumalara halk arasında "San Vurdu", "Bulut Aldı" veya "Bulut Çaldı" deyimi kullanılmaktadır. Hastalığın tarladaki ilk görünümü ocaklar halindeki kurumalardır. Bu nedenle tarlada yer yer boşluklar meydana gelir. Nohudun en önemli hastalığıdır. Hastalık etmeni ile bulaşık tohum kullanılmış veya ekim, bir yıl önce hastalık görülen tarlaya yapılmış ise Hastalık hızla yayılarak %100 e yakın ürün kayıplarına neden olabilir.”

Kültürel mücadelenin önemine dikkat çeken Öztürk, “Hastalıkta kültürel mücadele olarak hastalığın görülmediği bitkilerden alınmış tohumluklar kullanılmalı, dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, tohumluk hasattan sonra bir hafta süre ile güneş altında iyice kurutulmalı ve daha sonra depoya alınmalıdır. 2-3 Yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır. Üreticilerimiz, hastalık mücadelesi ile ilgili olarak bize müracaat ederek bilgi alabilirler.” şeklinde konuştu.

Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hastalığın kimyasal mücadelesi, tohum ilaçlaması ve yeşil aksam ilaçlaması olarak yapılmaktadır. Tohum ilaçlaması tohum ekiminin yapılacağı gün uygulanır. Yeşil aksam ilaçlamasına ise günlük ortalama sıcaklığın 10℃ derece nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekir. İklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama aralıklarla yapılır. İlaçlamanın yapıldığı gün yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama tekniği olarak yeşil aksam ilaçlamasında bulaşmalar genellikle yaprak altlarında olduğu için yaprakların alt yüzeyleri ve bitkinin tümünün ıslanacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.”

Etiketler :