Nohut çeşitleri tarla gününde tanıtıldı

Nohut çeşitleri tarla gününde tanıtıldı
Sarayönü’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet birimi işbirliğinde, alternatif ürünlerden biri olan nohut ile ilgili denemelerin tarla günü gerçekleştirildi. Nohut tarımının...

Sarayönü’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet birimi işbirliğinde, alternatif ürünlerden biri olan nohut ile ilgili denemelerin tarla günü gerçekleştirildi. Nohut tarımının beklenenden az yapıldığı ve belli bir çeşidin kullanıldığı Sarayönü’nde, verimlilik ve hastalıklarla dayanıklılık açısından 10 çeşit nohut için deneme parselleri oluşturuldu . Sarayönü’ne en uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda çiftçiler için tarla günü düzenlendi. Programın sonunda çiftçilere yemek ikramında bulunuldu.

Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, sonuçları çiftçilerle paylaşılmak üzere, bölgeye en uygun nohut çeşitlerinin belirlenebilmesi için nohut demonstrasyonu gerçekleştirildi.

Karatepe mahallesinde bulunan deneme parsellerinde gerçekleştirilen tarla gününe Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Fevzi Tosun, Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yemeklik Dane Baklagiller ve Endüstri Bitkileri Birimi Sorumlusu Dr. Hakan Bayrak, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Dürdane Mart ve çiftçiler katıldı.

Tarla günü açılışında çalışmalar ile ilgili olarak bilgi veren Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi Personeli Şadiye Mirza, yaptığı açıklamada, "burada kurmuş olduğumuz denememizin amacı verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı alternatif çeşitleri bölgemize kazandırmaktır. Deneme çeşitlerimizi bölgemizde yoğun olarak ekimi yapılan Azkan ve Azkan'a en yakın özellikteki nohutlardan seçtik. Hasadımızı 2 hafta sonra gerçekleştireceğiz. Hasat sonunda da verim bilgilerini sizlerle paylaşacağız." dedi.

Alternatif üretimler gerçekleştirmeliyiz

Programda konuşan Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı konuşmada, “Birçok yörenin kendine has özellikleri olan, coğrafi işaret almış ürünleri bulunmaktadır. Bu özellikler o ürünlerin pazarlanmasını kolaylaştırmakta, yüksek fiyatlarla satılmasına imkan sağlamaktadır. İlçemizde azımsanamayacak miktarda kuru fasulye ve nohut üretimi yaptığımız görülmektedir. Ancak bu ürünlerin üretim alanını arttırma, lezzet, aroma, pişme özellikleri gibi konularda çalışmalar yapabilirsek istediğimizi başarabilir." şeklinde konuştu.

Çeşitler tanıtıldı

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yemeklik Dane Baklagiller ve Endüstri Bitkileri Birimi Sorumlusu Dr. Hakan Bayrak, tarla gününde nohut yetiştiriciliği ile önemli bilgiler verdi. Nohut çeşitleri, çeşitlerin özellikleri ve hastalıklar hakkında konuşan Bayrak, ekim dönemi, yetiştirme şartları, hastalık mücadeleleri, istenen iklim ve toprak özellikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzmanından destek alın

Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Dürdane Mart, hastalıklarla mücadele konusunda bilgiler verdi. Konusunda uzman kişilerden destek alınması gerektiğini kaydeden Mart, şunları söyledi: "İlaç firmalarına danışmayın. Onlar elinde ne varsa onu veriyorlar. Kükürt veriyorlar, bakır, deniz yosunu veriyorlar. Bunların ne işe yaradığını ben bilmiyorum. Üç dört yılda bir çeşidin yenilenmesi gerekiyor. Çünkü antraknoza yatkın hale geliyorlar. Yel aldı, tuzu yıkandı dediğimiz antraknoz hastalığı. Bu sıkıntıları yağışlardan önce ilaçlama ile çözebilirsiniz. Çiçeklenme döneminde nohuda kesinlikle su verilmemesi gerekiyor."