Nohut denemeleri yapılıyor

Nohut denemeleri yapılıyor
Sarayönü'nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet birimi işbirliğinde, alternatif ürünlerden biri olan nohut ile ilgili denemeler yapılıyor. Nohut tarımının beklenenden...

Sarayönü'nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet birimi işbirliğinde, alternatif ürünlerden biri olan nohut ile ilgili denemeler yapılıyor. Nohut tarımının beklenenden az yapıldığı ve belli bir çeşidin kullanıldığı Sarayönü'nde, verimlilik ve hastalıklarla dayanıklılık açısından 10 çeşit nohut deneme parselleri oluşturularak yetiştirilmeye başlandı. Denemeler ile Sarayönü'ne en uygun çeşitlerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, sonuçları çiftçilerle paylaşılmak üzere, bölgeye en uygun nohut çeşitlerinin belirlenebilmesi için nohut demonstrasyonu gerçekleştiriliyor.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik yaptığı açıklamada, "İlçemizde bölgeye uygun nohut çeşit denememizi öncer çiftçilerimiz Salih Büyükcengiz ve Şerafettin Büyükcengiz'in Karatepe mevkiinde bulunan tarlasına 27 Mart 2019 tarihinde kurduk." dedi.

Toplamda 13 dekarlık alanda 10 adet nohut çeşidinin deneneceğini kaydeden Çelik, "Çeşitlerimizden İnci, Seçkin ve Hasanbey'i Adana Doğu Akdemiz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden, Aksu'yu Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden, Akça ve Azkan'ı Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden ve Gürdal, Göksu, Katran, Aras'ı Adıyaman Olgunlar Tohumculuktan temin ettik.bu çalışmada amacımız, çiftçilerimize verimi yüksek hastalıklara dayanıklı alternatif çeşitler kazandırmaktır." şeklinde konuştu.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi'nin çeşitleri yakından takip ettiğini ifade eden Engin Çelik, şunları söyledi: "Çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sonuçlarını merakla bekliyoruz. Ekimin üzerinden 28 gün geçti. Bitki boylarını karşılaştıran bir çalışma yaparak çiftçilerimizle paylaştık. Önemli aşamalarda buna benzer çalışmalarımız ve paylaşımlarımız olacak. Çalışmalarımızın bölgemize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ederiz."