ÖFKE PATLAMALARI

Öfke: Engellenme, incinmeye karşı gösterilen olağandışı kızgınlık tepkisidir. Aktif bir üzüntü halidir. Özellikle ergenlik döneminde kendini ve benliğini ortaya koyup onaylatmanın bir yoludur.

ÇOCUKLUKTA tutturmalar, ağlamalar, söz konusuyken ergenlik dönemine doğru bu

ÖFKE PATLAMALARI: Kapıların çarpılması, tepinme, kırıp dökme, yanakların kızarması, yumrukların sıkılması, gözlerin büyümesi, nefes alıp vermenin hızlanması olarak görülür. Görünen öfkenin arkasında, kıskançlık, değersiz hissetme, yok sayılma, onaylanmama, haksızlığa uğrama gibi duygular bulunuyor. Bazı çocuklar öfkeyi dışa vurur, bazıları da bastırır.

ÖFKELİLİK, bir mesaj, sorunlarını sözle söyleyemiyor, davranış diliyle anlatıyor. Öfke anında mantıklı düşünme geçici olarak olmaz.

ÇÖZÜME ulaşmak için, öfkelenen kişiye kısa sorularla yaklaşmalı. Soru sorarak düşündürerek, farklı davranmaya yöneltmeli. Sana nasıl yardımcı olabilirim demeli. Öfkeye öfkeyle yaklaşmamalı. Öfke krizlerini yönetebilmek için aile bireylerinin öfke tepkilerini gözlemlemeli. Nasihat ve konferansla olmaz. (Kar yumuşak yağdığı zaman tutar, sert yağdığı zaman tutmaz. Yumuşak sözlerle anlatmalı. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan)

Öfkeyi bastırmadan yönetmeli. Çünkü her öfkelenme, beyinde hasar oluşturuyor. Çocuğu öfkelendiren durumları tesbit etmeli, öfkesini tetikleyen olumsuz düşünceleri farketmesine yardim etmeli. Olumlu düşüncelerini ortaya çıkarmasını desteklemeli.

ÖFKELENİNCE nefes egzersizleri, yürüyüş yapma, ortamdan uzaklaşma, müzik dinleme gibi farklı etkinlikler, öfke kontrolünü sağlamada yararlı tekniklerdir. Duygusal olarak zorlandığında, sakinleşebilmesi için, kendini daha güvende hissettirecek bir mekan seçmesini sağlamalı.

GÜVENLİ yer egzersizi, daha önce gittiği yer ola bilir. Zihninde canlandırdığı bir yer olabilir. Resmini çizerse, burayı hatırlatacak bir kelime belirlerse, duygusal olarak zorlandığında bu kelimeyi söyleyerek burayı kolaylıkla hayal edip rahatlar. Peygamber Efendimiz, öfkelendiğiniz zaman abdest alınız. Öfke şeytantandır. Şeytan ateşten yaratılmıştır. Ateşi su söndürür buyurmuştur. Çocuğa patlama!...az sonra yapacağım gibi söylememeli. Öfke, nefret gibi duygular, öfkelendiği kişiden çok, öfkelenen kişiye zarar verir.

ÖFKE beyinde zararlı kimyasalları salgılatır. Kalp, damar mide rahatsızlıklarını artırır. Beyinde öfke denetimi ile ilgili alanlar bozulur. Öfkeli hareketin arkasında korku varsa, incindiği zaman öfkeyle karşılık verir. Öfkeliyi bağışlayıcı olmak gerekiyor. Kusurlarını sayarak olmuyor. Öfkenin en iyi ilâcı konuyu erteleyecek. Kişi eylem planı yaparsa öfkesini aşar. Neye kızdım diye kendine soracak, bu kadar tepki vermeli miydim?...

İnatlaşmalar çözüm değil. Öfkelenen insana yavaş konuş, seni anlamak istiyorum demeli. Olumlu yönlerini görmeli. 9 defa bağırdı, 1 defa bağırmadı. Tebrik etmeli.

Olumsuzu düzeltmek yerine, önce olumluyu pekiştirmeli. Çocuğun öfkesini artıracak şeyler yapmamalı. Evde düzenli ortam oluşturmalı. Evde duygusal boşluk varsa, bu boşluğu dışarıda doldurmak ister. Hatta kötü olaylarla doldurur.... (Uzm. Psikolojik Danışman Şule Acar)...

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17