Öğrencilere diş taraması

Öğrencilere diş taraması
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, ilçe genelinde 60 ayını doldurmuş tüm ana sınıfı ve 4. Sınıfa kadar olan öğrencilere Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen programda kapsamında ağız diş sağlığı taraması ve flor...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, ilçe genelinde 60 ayını doldurmuş tüm ana sınıfı ve 4. Sınıfa kadar olan öğrencilere Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen programda kapsamında ağız diş sağlığı taraması ve flor vernik uygulaması yapıldı.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Elif Uzar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Geleceğimiz olan çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının korunması, geliştirilmesi ve bilgilendirilmeleri sürecinde her yıl eğitim-öğretim dönemi içerisinde gerçekleştirilen ağız, çene, diş sağlığı taramaları, yanı sıra koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin en önemli faktörlerinden biri olan ” Flor Vernik” uygulaması bu yıl ilçemizde bulunan 60 ayını doldurmuş anasınıfı ve 1, 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencisine Toplum Sağlı Merkezi sağlık personelleri tarafından uygulandı.” dedi.

Diş çürüklerinin toplumumuzda yaygın olarak görülen, sistemik hastalıklara da sebep olabildiğini kaydeden Dr. Elif Uzar, “Diş çürükleri genellikle küçük yaşlarda başlamaktadır. Bu nedenle erken dönemde tedbirlerin alınması gerekmektedir. Diş çürüklerinden korunmada diş fırçalama, düzenli ve sağlıklı beslenme, diş hekimi kontrolü ve florür kullanımı çok önemlidir. Florürün çürük oluşumunu önleyici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuklarda çürük riskinin yüksek olduğu dönemlerde ve okullarda uygulanacak en uygun koruyuculardan bir tanesidir. Bu nedenlerden dolayı Amerika, Kanada, Avustralya ve bazı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkelerde uzun yıllardan beri uygulanmaktadır.  Bakanlığımızca yürütülen bu programda florürlü vernik kullanılmaktadır. Florürlü vernikler, diş yüzeyine sürüldüğünde tükürük ile temas ederek kısa sürede sertleşirler. Bu yüzden 6 yaş altındaki çocuklarda dahi güvenle kullanılabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Bütün anne babalar bu konuda bilgili olmaya davet eden Dr. Elif Uzar, şunları söyledi: “Çocuklarına bu bahsettiğimiz son derece faydalı uygulamanın yapılması için ailelerinden izin anlamında onam formu istenmektedir. Ayrıca uygulama kapsamında çocuklara diş taraması, muayeneleri yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan Florürlü Vernik uygulaması yılda iki kere olmak üzere anasınıfından 4. sınıfa kadar devam edecektir” diyerek açıklamasını bitirdi.”

Etiketler :