Okul alışverişi zamanı

Okul alışverişi zamanı
2019-2020 eğitim öğretim yılında birinci dönem 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak.Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrencilerin heyecanı artarken, velileri de okul alışverişi telaşı sardı. Giyim ve kırtasiyede...

2019-2020 eğitim öğretim yılında birinci dönem 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrencilerin heyecanı artarken, velileri de okul alışverişi telaşı sardı. Giyim ve kırtasiyede geçen yıla göre artış yaşanırken, okula yeni başlayacak bir öğrencinin kıyafet ve kırtasiye gideri 300 lira ile 500 lira arasında değişiyor.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala bazı veliler, çocukları için okul alışverişine başladı. Bir hafta sonra okula başlayacak olan öğrencileri için alışveriş yapan veliler, okul kıyafetleri satan mağazalarla arasında mekik dokuyor.

2019-2020 eğitim-öğretim döneminin başlamasına 1 hafta kaldı. Okulların açılmasına sayılı günler kala mağazalar ve kırtasiyeciler de reyon hazırlıklarına başladı. Öğrenciler, okul üniforması ve kırtasiye malzemeleri almak için velileri ile birlikte çarşıya çıkıyor. Kırtasiyeciler, bu yıl için beklentilerini yüksek tuttuklarını söylerken, vatandaş da “İnşallah evdeki hesabımız çarşıya uyar” diyor.

Özellikle dar gelirli aileler, forma, takım elbise ve kırtasiye ihtiyaçları için maliyeti düşürme adına mağaza, market ve kırtasiyecileri gezmeye başladı. Kırtasiye ve mağaza sahipleri, bu yıl fiyatların geçen yıla göre arttığını gösterdiğini, birçok ürünü geçen yıla göre daha pahalıya sattıklarını kaydetti.

Kurbanlık ve bayram alışverişi nedeniyle yakın dönemde önemli bir harcama yapan vatandaşların okul alışverişini son ana bıraktığını kaydeden mağaza sahipleri; “Bu günlerde çok büyük bir yoğunluk yok. Vatandaş ekonomik sıkıntıda ve alışverişi son ana bırakıyor. Ancak son zamana kaldığında da özellikle okul formalarında beden bulmada sorun yaşayabilirler” şeklinde konuştu

Formalar 100 liradan başlıyor

Hırka, tişört ve etek yada pantolondan oluşan 3 parçalı bir formanın fiyatı ilkokullar için 120 liradan başlayıp 150 liraya kadar çıkıyor. Ortaokul üniformaları ise 150 ila 180 lira arasında. Lise üniformalarında ise fiyatlar, 200 lira civarında. Okul formalarında pamuklu ve daha sağlıklı ürünlerin seçilmesi yada yedek tişört ve pantolon alınması durumunda velilerin sırtına binen yük daha da artıyor.

Yine geçen yıla oranla fiyatı artan çantalar kalitesine göre 50 lira ile 120 lira arasında satılıyor.

Masraf masraf üstüne

Okul alış verişinde harcamaların önemli bir bölümünü oluşturan kırtasiye ürünlerinde de fiyatlar, geçen yılın fiyatlarına göre bir miktar artış gösterdi. Sınıf yükseldikçe öğrencinin kırtasiye masrafı düşerken, en büyük masraf anasınıf öğrencilerine yapılıyor. El işi malzemeleri, boyalar gibi çok çeşitli kırtasiye materyallerini kullanan anasınıfı öğrencilerinin masrafı 200 ila 300 lira arasında değişiyor. Birinci sınıf öğrencilerinde el işi materyalleri daha az yer alırken, kalem, defter, okuma ve matematik materyalleri işin içine giriyor. Bu da masrafları anasınıfı ile aynı seviyeye çıkartıyor. Sınıf yükseldikçe kırtasiye masraflarının öğrencinin eğitim hayatındaki yeri azalırken, bu kez kaynak kitap masrafı artış gösteriyor.

Okul alış verişinde harcamaların önemli bir bölümünü oluşturan kırtasiye ürünlerinde de fiyatlar, geçen yılın fiyatlarına paralellik gösteriyor. Geçen yıl 2 lira ile 10 lira arasında satılan defterler bu yıl da aynı fiyattan satılıyor. Kalemler ve silgiler kalitesine göre 1 ile 10 Sulu boya 5  lira, yağlı boya 10 lira, 6 renkten oluşan oyun hamurları da 8-10 liradan satılıyor. Su mataralarının fiyatları da 10 liradan 25 liraya kadar çıkabiliyor.