Organ bağışı caizdir

Organ bağışı caizdir
Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, organ bağışı ve organ naklinin dini ve ahlaki yönü hakkında önemli bilgiler verdi. Hastanelerde binlerce vatandaşın organ nakli beklediğini belirterek insanların organ bağışının dini...

Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, organ bağışı ve organ naklinin dini ve ahlaki yönü hakkında önemli bilgiler verdi. Hastanelerde binlerce vatandaşın organ nakli beklediğini belirterek insanların organ bağışının dini yönü hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Topcu, “Organ bağışı candan cana yapılmış en büyük sadakadır” dedi.

Müftü Vekili Topcu, konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Yüce Kur an da insanları öldürmekle ilgili bir ayet var ve o ayet iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısımda her kim bir insanı öldürürse bütün insanlığı öldürmüş olur ifadesi var. Bunu hepimiz görüyor, anlıyoruz. Fakat ayetin devamında bir ifade daha var. Her kim bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş olur. Şimdi elbette bu ifadeden çıkarılacak farklı manalar olabilir. Ancak bugün bilhassa organ bağışı konusunun bu ayetin muhtevası içinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bir insana hayat vermek, bütün insanlığa hayat vermek gibidir. İnsanlar dini açıdan birtakım endişe ve tereddütler yaşamaktalar ve bu nedenle hastane köşelerinde bekleyen kardeşlerimiz beklemeye devam ediyor. Din, bu noktada en çok teşvik eden unsurdur? Elbette beyin ölümünün gerçekleşmesi gibi, rıza gibi, önemli dini ve ahlaki şartları ortaya koymuş olmaları son derece doğaldır. Ancak ortaya konan şartlar, bizi bundan engelleyecek şartlar değildir. Bilakis bizi buna teşvik eden şartlardır. Eğer rıza şart koşuluyorsa o zaman rıza hepimizin elinde. Bizde o rızayı, gönül huzurunu sağlayacak olan yüce dinimizin bize getirdiği öğretiler olacaktır.”

Candan cana sadaka

Organ bağışının candan cana yapılmış en büyük sadaka olduğunu kaydeden Topcu, "Sadaka kavramı, Türkçede yanlış anlaşılan bir kelimedir. Sadaka sadece maddi bir yardım yapmak değildir. Sadaka kavramı Kur an ın ve Hz. Peygamber in en sık kullandığı kavramlardan bir tanesidir ve “sıdk” kökünden gelir. Sadaka, Yaratıcıya karşı sadakatimizin davranışlarımıza yansımasıdır. Yani sıdkın, doğruluğun davranışlarımıza yansımasıdır sadaka. Onun için organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır. Bizim hem kendimize hem topluma hem de yaratıcımıza sadakatimizi gösteren, en önemli davranışlardan bir tanesidir” ifadelerini kullandı.