“Organ bağışı en büyük sadakadır”

“Organ bağışı en büyük sadakadır”
Organ bağışı konusun halk arasında neden olduğu görüş ayrılıklarıyla ilgili olarak Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca, organ bağışı ve organ naklinin dini yönü konusuna açıklık getirdi.Hastanelerde binlerce vatandaşın...

Organ bağışı konusun halk arasında neden olduğu görüş ayrılıklarıyla ilgili olarak Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca, organ bağışı ve organ naklinin dini yönü konusuna açıklık getirdi.

Hastanelerde binlerce vatandaşın organ nakli beklediğini belirterek insanların organ bağışının dini yönü hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Karaca, organ nakline hiçbir dini engel olmadığını söyledi.

İnsanı yaşatmanın insanlığı yaşatmak olduğunu belirten Müftü Karaca, “Kuran-ı Kerim’de insanları öldürmekle ilgili yer alan ayetin devamında bir ifade var. “Her kim bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş olur.” Şimdi elbette bu ifadeden çıkarılacak farklı manalar olabilir. Ancak bugün bilhassa organ bağışı konusunun bu ayetin muhtevası içinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bir insana hayat vermek, bütün insanlığa hayat vermek gibidir. İnsanlar dini açıdan birtakım endişe ve tereddütler yaşamaktalar ve bu nedenle hastane köşelerinde bekleyen kardeşlerimiz beklemeye devam ediyor.” dedi.

“İnsanı yaşatmak insanlığı yaşatmaktır”

Karaca, organ bağışının candan cana yapılmış en büyük sadaka olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Sadaka kavramı, Türkçede yanlış anlaşılan bir kelimedir. Sadaka sadece maddi bir yardım yapmak değildir. Sadaka kavramı Kur’an’ın ve Hz. Peygamber in en sık kullandığı kavramlardan bir tanesidir ve sıdk kökünden gelir. Sadaka, Yaratıcıya karşı sadakatimizin davranışlarımıza yansımasıdır. Yani sıdkın, doğruluğun davranışlarımıza yansımasıdır sadaka. Onun için organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır. Bizim hem kendimize hem topluma hem de yaratıcımıza sadakatimizi gösteren, en önemli davranışlardan bir tanesidir.”