Organ bağışı en büyük sadakadır

Organ bağışı en büyük sadakadır
Organ bağışı konusun halk arasında neden olduğu görüş ayrılıklarıyla ilgili olarak Sarayönü Müftüsü Alattin Alğan, organ bağışı ve organ naklinin dini yönü konusuna açıklık getirdi.Hastanelerde binlerce vatandaşın...

Organ bağışı konusun halk arasında neden olduğu görüş ayrılıklarıyla ilgili olarak Sarayönü Müftüsü Alattin Alğan, organ bağışı ve organ naklinin dini yönü konusuna açıklık getirdi.

Hastanelerde binlerce vatandaşın organ nakli beklediğini belirterek insanların organ bağışının dini yönü hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Müftü Alğan, organ nakline hiçbir dini engel olmadığını söyledi.

İnsanı yaşatmanın insanlığı yaşatmak olduğunu belirten Müftü Alğan, “Kuran-ı Kerim’de insanları öldürmekle ilgili yer alan ayetin devamında bir ifade var. “Her kim bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş olur.”

Şimdi elbette bu ifadeden çıkarılacak farklı manalar olabilir. Ancak bugün bilhassa organ bağışı konusunun bu ayetin muhtevası içinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bir insana hayat vermek, bütün insanlığa hayat vermek gibidir. İnsanlar dini açıdan birtakım endişe ve tereddütler yaşamaktalar ve bu nedenle hastane köşelerinde bekleyen kardeşlerimiz beklemeye devam ediyor.” dedi.

“İnsanı yaşatmak insanlığı yaşatmaktır”

Alğan, organ bağışının candan cana yapılmış en büyük sadaka olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Sadaka kavramı, Türkçede yanlış anlaşılan bir kelimedir. Sadaka sadece maddi bir yardım yapmak değildir. Sadaka kavramı Kur’an’ın ve Hz. Peygamber in en sık kullandığı kavramlardan bir tanesidir ve sıdk kökünden gelir. Sadaka, Yaratıcıya karşı sadakatimizin davranışlarımıza yansımasıdır. Yani sıdkın, doğruluğun davranışlarımıza yansımasıdır sadaka. Onun için organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır. Bizim hem kendimize hem topluma hem de yaratıcımıza sadakatimizi gösteren, en önemli davranışlardan bir tanesidir.”

XXX

Hangi Organ Bağışlanabilir

 

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde; böbrek, karaciğer, akciğer, kalp ve pankreas organları; kemik iliği, gözün kornea tabakası, kalp kapağı dokuları bağışlanabilir. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir.

Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark

Beyin ölümü gerçekleşmeden kişilerden organ nakli yapılamaz. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Koma veya bitkisel hayatta olan hastalarda beyin ölümü gerçekleşmemiştir. Bu hastaların bazıları uzun yıllar sonra bile hayata dönebilmektedir. Oysa beyin ölümü beynin bütün kısımlarındaki fonksiyonların geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bu kişilerde solunum ve kalp atımları makinelere bağlı şekilde yapay olarak sürdürülebilir.

Nerelere organ bağışı yapılabilir

Organ bağışı için; İl Sağlık Müdürlüğü organ ve doku nakli koordinatörlüğüne, Devlet Hastanelerindeki organ bağış birimlerine, Eğitim-Araştırma ve Üniversite Hastanelerindeki organ bağış birimlerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine, Özel Hastanelerdeki organ bağış birimlerine başvuru yapılabilir.