Ova kara hasret kaldı, çiftçi endişeli

Ova kara hasret kaldı, çiftçi endişeli
Kara kışın habercisi zemherinin başlamasının üzerinden geçen üç hafta, Konya Ovası'nda beklenen kar yağışını getirmedi. Türkiye'nin önemli hububat merkezi olan Konya'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava durumu, üreticileri ve vatandaşları endişelendirirken, barajlardaki düşük doluluk oranları da alarm veriyor.

Her yıl "kışları sert geçer" denilen Konya'da, bu yılın başında hava sıcaklıkları beklentilerin üzerinde seyrediyor. Şehir merkezine beklenen kar yağışı bir türlü gerçekleşmedi. Kuraklık, özellikle çiftçiler üzerinde derin etkiler bırakırken, beyaz bereketin özlenen kar yağışıyla gelmesi umuduyla bekleniyor.

Bu kurak dönemde, tarım alanlarında olumsuz etkilerin yaşanmaması için meteorolojik dengenin bir an önce normale dönmesi bekleniyor.

Barajlardaki düşük doluluk oranları, su kaynaklarının azaldığını göstererek, şehirdeki su tüketimi konusunda da dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor.

Konya'da geçmiş yıllara oranla daha derin hissedilen kuraklık, hem tarım hem de su kaynakları açısından kritik bir dönemi işaret ediyor. Yetkililer, önlemlerin alınması ve çiftçilere destek sağlanması adına çalışmalarını sürdürüyor. Konya halkı ise, beyaz bereketin bir an önce gelmesini ve kışın sert geçişine dönülmesini umut ediyor.

Yağışlar yüzde 60 azaldı

Konya’da Aralık ayında yağışlar, geçmiş yıllar ortalamasına göre yüzde 60 oranında azalırken, bu durum çiftçileri büyük endişeye sevk ediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verdiği bilgilere göre, ülke genelinde son 20 yılda Aralık ayında metrekareye 75,7 kilogram olan yağış, 2023'ün Aralık ayında 68,5 kilogram olarak gerçekleşti.

Bölge geneli yağışlarda, Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde azalma kaydedildi. En fazla azalma yüzde 31 ile İç Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Konya'da ise yüzde 60'a varan azalma yaşandı.

Ocak ayı sonuna kadar yağış gözükmüyor

Meteorolojik tahminlere görü önümüzdeki 10 günlük süre içerisinde bölgemizde ciddi bir yağış beklenmiyor.

Hava sıcaklıkları bu hafta sonuna kadar artarak devam edecek. Hafta sonu en yüksek hava sıcaklığının 15 dereceye kadar çıkması tahmin ediliyor. Sıcak geçecek hafta sonunun ardından bir sonraki hafta ise sıcaklıkların aniden düşerek gündüz 3 ila gece -10 dereceye kadar düşeceği yapılan tahminler arasında.