Özkardaş, kalp sağlığına dikkat çekti

Özkardaş, kalp sağlığına dikkat çekti
Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, Dünya Kalp Günü hakkında açıklamalarda bulundu. Özkardaş, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol...

Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, Dünya Kalp Günü hakkında açıklamalarda bulundu. Özkardaş, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80’inin önlenebileceğini duyurdu.

Kalp sağlığını korumak için bazı ipuçları veren Dr. Özkardaş, “Söylemenin yapmaktan çok kolay olduğunun farkındayız, fakat verdiğimiz ipuçlarının bir başlangıç yapmanızı kolaylaştıracağını umuyoruz. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir. Öncelikli olarak hareket etmek gerekiyor. Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6’sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketilmeli. Tütüne “hayır! Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin” dedi.

Kalp hastalığı ve inme açısından çocukların, iki kat risk altında olabileceğini kaydeden Özkardaş, “Sevdikleri birini hasta görmenin yarattığı duygusal sonuçlara katlanmak zorunda kalabilen çocukların, kalp hastalığı ve inmenin fiziksel sonuçlarından kaynaklanan riskiyle de yüzleşmeleri gerekebilir. Modern toplumda çocuklar, “kötü” yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinlerle beslenmektedirler. Bilgisayar oyunları gibi kişiyi fiziksel aktivitelerden uzaklaştıran bağımlılıkların yanı sıra, tütün kullanımını teşvik eden reklamlar ya da pasif içicilik nedeniyle çocukların tütün dumanına maruz kalması sağlıklarını olumsuz etkilemektedir diyerek sözlerini noktaladı” şeklinde konuştu.