Özkent tarımsal arazilerinde inceleme

Özkent tarımsal arazilerinde inceleme
Sarayönü Ziraat Odası ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri, Özkent mahallesinde bazı bölgelerde hububat ekim alanlarında yer yer sararmalar olduğunu belirten çiftçilerin tarlalarına ziyarette bulundu.İncelemeler sonucunda...

Sarayönü Ziraat Odası ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri, Özkent mahallesinde bazı bölgelerde hububat ekim alanlarında yer yer sararmalar olduğunu belirten çiftçilerin tarlalarına ziyarette bulundu.

İncelemeler sonucunda tarların bir kısmında çıkışlar sağlıklı bir şekilde gerçekleşirken bazı kısımlarda çıkışlarda problem yaşanıp toprak yüzeyine çıktıktan sonra sararmalar ve kurumalar görüldüğü tespit edildi. İnceleme yapılan tarlalarda Zabrus (ekin kambur böceği) zararına ve kök çürüklüğüne de rastlandı.

Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı biriminden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Zabrus (ekin kambur böceği) çok önemli hububat zararlısıdır. Hububat ekili tarlalarımızda gördüğümüz bu yer yer boşlukların gerçek sebebi zabrus zararlısı olabilir. Sonbaharda ekin yapraklarını toprak içine çekerek yerler. İlkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. Hasada yakın günlerde ise başak danelerini, ekimde ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararlı olurlar. Ekin Kambur Böceğine karşın en etkin mücadele "Tohum İlaçlaması" dır.

Hububatta görülen kök çürüklüğü ise bitkilerin alt yaprak kınlarında sap ve boğumda bal rengi bir görünüm oluşturur. Bazı dönemlerde bitki gelişme döneminin ortasında bitkiler ve kardeşlerinde veya fide döneminde sararma ve ölüm meydana gelir.

Hastalık kök ve kök boğazında meydana getirdiği lekeler koyu veya soluk kahverengi görünümdedir. Kök ve kökboğazı hastalığına neden olan etmenler,hem tohum hem de toprak kökenli oldukları için mücadele için mutlaka kültürel önlemlere uyulmalıdır.

Dayanıklı çeşit kullanımı ve hastalığa duyarlı olan erkenci çeşitlerin ekiminden kaçınmak da alınabilecek kültürel tedbirler arasında yer almaktadır. Diğer yandan dengeli bir bitki besleme programı izlenmesi bitkilerde dayanıklılığın teşvik edilmesi açısından oldukça önemli.