Öztürkçü, “katliam ve zulümler dinmiyor”

Öztürkçü, “katliam ve zulümler dinmiyor”
İHH İnsani Yardım Vakfı Sarayönülü Temsilcisi Mustafa Salman Öztürkçü, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklamada bulundu.Açıklamasında Doğu Türkistan, Mısır, Suriye ve Filistin gibi ülkelerde yaşanan katliamlara...

İHH İnsani Yardım Vakfı Sarayönülü Temsilcisi Mustafa Salman Öztürkçü, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklamada bulundu.

Açıklamasında Doğu Türkistan, Mısır, Suriye ve Filistin gibi ülkelerde yaşanan katliamlara dikkat çeken Öztürkçü, “Kendini tüm insani değerlerin merkezi olarak gören Batı; bugün yabancı düşmanlığı, Müslüman karşıtlığı ve nefret suçları girdabına girmişken, birçok Müslüman ülkede sivillere yönelik her türlü ihlal “güvenlik” perdesi altında meşrulaştırılmaktadır. Bu ülkelerin başını yine Doğu Türkistan, Mısır, Suriye ve Filistin çekmektedir.” dedi.

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’ın, her yıl sistematik olarak insan haklarının ayaklar altına alındığı bir hapishaneye dönüştürüldüğünü kaydeden Öztürkçü, “Ölüm, hapis, işkence ve zorla alıkoyma uygulamaları dünyadan gelen tüm tepkilere rağmen devam etmektedir. Kesin rakamlar tam olarak tespit edilemese de insan hakları kuruluşların tahminlerine göre son 10 yılda öldürülen Uygur sayısı 10 bini aşmış durumdadır.” şeklinde konuştu.

Öztürkçü, en fazla insan hakları ihlalinin Müslüman ülkelere yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Mısır rejimi cezaevlerindeki çoğu İhvan üyesi siyasi gruplardan tutuklu insan sayısının 40 binin üzerinde olduğu bilinmektedir. Yüzlerce kişiye idam cezası verilmiş ve maalesef bu idamların bir kısmı ailelerine bile haber verilmeden infaz edilmiştir. Seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise 7 yıllık işkence ve kötü muameleye daha fazla dayanamayarak bu yıl Mahkemede duruşma esnasında hayatını kaybetmiştir.”

Suriye ve Filistin’de yaşanan dramlara da dikkat çeken Öztürkçü, “Öte yandan sınırımızın hemen karşı tarafında Suriye’de 2019 yılı aynı oranda kasvetli geçmiştir. Son bir yılda başta İdlip olmak üzere, değişik sivil yerleşim bölgelerine yönelik rejim saldırılarında en az 3 bini aşkın sivil hayatını kaybetmiştir. 2011'den beri çatışmalarda veya hapishanelerde bir şekilde öldürülen sivillerin sayısı yarım milyonu aşmıştır. Sivillere yönelik tehditler nedeniyle Suriye içinde 6 Milyon sivil yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalırken, 5 milyona yakın kişi ülke dışında mülteci konumuna düşürülmüştür. Halen 80 binden fazla insan kayıp olarak kayıtlara geçmiştir.

İşgal altındaki Filistin’de 2019 yılı, onlarca insanın hayatını kaybettiği Gazze saldırıları ve Kudüs’teki yıkımlarla dikkat çekerken, Yemen, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde 2019 yılı insan haklarının neredeyse rafa kaldırıldığı dönem olmuştur.  Bu gidişatı değiştirip karamsar tablodan kurtulmanın yolu, adil bir küresel düzen kurmaktan geçmektedir. Bunun için tüm mazlumların ortaklaştığı sivil dayanışma zamanı gelmiştir.” diye konuştu.