Pandemide ilgi haddinden fazla

Pandemide ilgi haddinden fazla
Seralarda ekilen tohumlar ilkbahar ile birlikte yetişmeye başlarken, sebze fideleri pazarlarda ve tarım bayilerinde satışa sunuldu.Pandemi döneminde özellikle hobi amaçlı bahçeli evlerde üretimi artan sebze yetiştiriciliği nedeniyle...

Seralarda ekilen tohumlar ilkbahar ile birlikte yetişmeye başlarken, sebze fideleri pazarlarda ve tarım bayilerinde satışa sunuldu.

Pandemi döneminde özellikle hobi amaçlı bahçeli evlerde üretimi artan sebze yetiştiriciliği nedeniyle sebze fidelerine yoğun ilgi var. Geniş bahçesi olmayan evlerde ise ev hanımları balkonlarda sebze yetiştiriyor.

Geçen yıldan beri dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle vatandaşların evlerinde kalması ile beraber fide satışlarında büyük artış yaşandığı aktaran Sarayönü Ağaoğlu Bitki Koruma Bayisi Mustafa Ağaoğlu, bu senede satışların aynı hızı devam ettiğini söyledi.

Ağaoğlu, “Korona virüs nedeniyle geçen sene yasaklar vardı. İnsanlar evlerinde kaldığı için haddinden fazla satışımız oldu. Birçok vatandaş evin bahçesine, balkonlara fide ekti. Fide dikme gibi yeni hobi edindi.

Ayrıca halkımız artık ‘kendim ekeceğim, biçeceğim, organik olsun, ilaçsız, gübresiz olsun’ istiyor. Bu nedenle de çok merak var ekmeye” şeklinde konuştu.

Yeni fide dikecek olanlara tavsiye

Fide satıcısı Ağaoğlu, pek bilgisi olmayan, balkonlarda fide dikmek isteyen vatandaşlara da bazı tavsiyelerde bulundu. Mustafa Ağaoğlu, bu konuda şunları söyledi:

“Balkonlarında yeni fide dikmek isteyen birisi ilk önce fide türüne göre saksı almalı. Örneğin biber çeşitleri için uzun, domates çeşitleri için demir saksılar alacak. Sonra gübreli toprak yerleştirecek. Ardından ekimini gerçekleştirecek.

Burada önemli olan fidenin güneş görmesidir ve ilk başında her gün su vermesidir. Sonra fideler büyünce haftada bir gün su verecek. Daha sonra 15 günde bir su verecek ve böyle devam edecek. Domates için çiçek çıktıktan sonra su vermeyecek. Yine çiçeklerde meyve tutmaya başlayınca yeniden su vermeye başlayacak.”