Pandemiye rağmen esnaf sayısı arttı

Pandemiye rağmen esnaf sayısı arttı
Sarayönü’nde virüs salgının darbesiyle geçen yılda küçük esnaf can çekişiyor. Ciddi bir ekonomik krize neden olan pandemi, bazı sektörler dışında çoğu esnafın belini büktü.Sarayönü genelinde 2020 yılında 10 esnaf...

Sarayönü’nde virüs salgının darbesiyle geçen yılda küçük esnaf can çekişiyor. Ciddi bir ekonomik krize neden olan pandemi, bazı sektörler dışında çoğu esnafın belini büktü.

Sarayönü genelinde 2020 yılında 10 esnaf kepenk indirirken, 67 yeni işyeri açıldı.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle 2020 yılının esnaflar açısından çok zor geçtiğini belirten Sarayönü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ali Osman Potuk, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Birçok esnafımız iş yapamamasından dolayı kiralarını, eleman masraflarını çıkartmakta çok zorlandı. Bu süreçte ya birikimlerini harcadılar ya da kredi desteğiyle ayakta kalmaya çalıştılar. Yıl içerisinde 67 tane iş yeri açıldı, 10 tane iş yeri kapandı. Bu rakamlar son 10 yılda bir ilk. Açılan bu 67 iş yerinin 16 tanesi market, 9 tanesi lokanta, 7 tanesi çay ocağı, 5 tanesi ise tuhafiye. Yasakların olduğu bu dönemde benzer faaliyet yürüten işletmeler bunlar. Açılan işletme sayısındaki artıştın bir nedeni de düşük faizli esnaf kredileri olabilir.”

Yeni yılın esnaflar için güzellikler getirmesini temenni eden Potuk, şöyle devam etti:

“Bu süreçte şu ana kadar esnaf kredi ve kefalet kooperatifi aracılığıyla verilen düşük faizli krediden başka yardım yapılmadı. Kıraathane sahipleri özel yardım talebinde bulundular. Bu yardım talepleri Konya Büyükşehir Belediyesine iletildi. Borçlarını yapılandırmak için başvuran esnaf sayımız şu ana kadar 85. Başvuruların süresi 12 Ocak tarihine kadar uzatıldı. Faydalanmak isteyen esnafımıza buradan duyuralım. Esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik verilecek desteklerde başvurular ise 8 Ocak’a kadar devam edecek. Umarım hep birlikte bu zorlu süreci atlatırız.”