PARAZİT İLE MÜCADELE

Öncelikle geçmiş bayramınız mübarek olsun. Geçen hafta kurban bayramında dikkat edilmesi gereken hususlara değinmiştik. Bugün toplum sağlığımızı da yakından ilgilendiren parazit ile mücadele konusunu ele alacağız.

Parazitler iç parazitler ve dış parazitler olarak ikiye ayrılmaktadır. Parazitlerin önemi sadece hayvanlar veya insanların bedenlerinden faydalanarak zarar vermeleri değil aynı zamanda bir canlıdan diğer canlıya hastalık bulaştırabilmeleri. Bu bulaşma bazen aynı tür hayvanlar içinde bazen de türler arası olabilmektedir.

2 yıldır üst üste kış aylarının yeterince soğuk olmaması kar yağışının az olması gibi çevresel etkenler parazit ve böcek nüfusunun baskılanmasını azalttı ve çok fazla üreyebilmelerine fırsat verdi. Önceki yıllarda yapılan yanlış, eksik ilaç uygulamaları ve mücadele yolları birçok ilacın bu yıl parazitler üzerindeki etkinliğini azalttı.

Bu durum özellikle hayvanını dış ortama çıkartan ağırlıklı olarak koyun keçi yetiştiricileri hatta köpek besleyenlerin yaşadığı en büyük problem kene ile mücadele oldu. Birçok ilaca dirençli olması azaltılmaya çalışıldıkça topraktan tekrar ve tekrar gelmesi el ile mekanik olarak uzaklaştırmanın zor olması, her türden hayvana bulaşabilmesi, toprağa yumurta bırakması dolayısıyla toprağın olduğu her yerde bulunabilmesi mücadelesini zorlaştıran unsurlar.

Yine mantar ve uyuz hayvandan hayvana bulaşabilmesi tedavilerinde inatçı olabilmeleri, nemli ortamlar ve hijyen problemleri ayrıca kene, bit pire, sinek gibi diğer kan emiciler ve temas ile bulaşabilmeleri mücadelelerini zorlaştırmaktadır.

Dış parazitler ile mücadele de iğne ile tedavi yolları uygulansa da hayvanlara yıkama, pompa ile püskürtme veya kremler gibi lokal ve yüzeysel uygulamalar tedavi başarısını çok arttırmaktadır.

Dış parazitleri olan hayvanlara temas etmek konusunda çok dikkat edilmelidir. Çünkü bir çoğu temas ve bir arada bulunularak hem insana bulaşabilir hem de insandan diğer hayvanlara da bulaşabilir.

Parazitler ile mücadele parazit bir sürüde veya hayvanda ne kadar yaygınlaşırsa mücadelesi o kadar zor ve uzun sürecektir. Bu sebep erken fark edilmesi ve herhangi bir parazit olsun veya olmasın 3 ayda bir düzenli iç ve dış parazit uygulamalarının düzenli bir şekilde yapılması sadece sizin hayvanınızın sağlığını değil toplum sağlığını ve çevrenizdeki diğer hayvanların sağlıklarını da tehlikeye atmanızın önüne geçecektir.

Unutmayalım ki canlı kalan ve beslenme imkanı bulan her bir parazit gelecek yıl hatta daha yakın bir zamanda yüzlerce binlerce olarak karşımıza çıkartacak ve mücadele etmek için çok daha fazla ekonomik kaybımıza sebep olacak çok daha fazla verim kayıplarına çok daha fazla hastalıklara sebep olacak.

Bu mücadele için toplumumuzun bir kısmının bilinçli olması yetmez hayvan besleyen herkesin hep birlikte bilinçlenmesi ve mücadele etmesi gerekiyor. El ele verelim öğrenelim öğrendiklerimizi uygulayalım meralarımız, bağlarımız, bahçelerimiz parazit yuvası olmasın!

Sağlık ve afiyet ile kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir SÖNMEZ Arşivi