Plastik poşet kullanımı azaldı

Plastik poşet kullanımı azaldı
"Sıfır atık" hedefiyle yola çıkılan ve 2 yılda önemli yol kat edilen plastik poşetlerle ilgili karara, 2021 yılı için yenilikler eklendi. Bundan böyle, plastik poşetlerin üzerinde sıfır atık logosu ve belirlenen çevreci sloganlar...

"Sıfır atık" hedefiyle yola çıkılan ve 2 yılda önemli yol kat edilen plastik poşetlerle ilgili karara, 2021 yılı için yenilikler eklendi. Bundan böyle, plastik poşetlerin üzerinde sıfır atık logosu ve belirlenen çevreci sloganlar yer alacak.

Plastik poşetlerdeki "25 kuruş" ücretlendirilmesinde üçüncü yıla giriliyor. 2019 yılının başında, çevrenin korunması için alınan karara bu yıl yenilikler de ekleniyor.

Karara göre satın alınan plastik poşetlerde artık bazı standartlar olacak.

Plastik poşetlerin üzerine sıfır atık logosu ve belirlenen çevreci sloganlar eklenecek. Firmaların bu yenilikleri uygulaması için verilen son tarih ise 1 Temmuz 2021.

Poşet kullanımı düştü

1 Ocak 2019 itibariyle uygulanmaya başlanan ücretlendirme sayesinde çevre kirliğinin önüne geçildi  ve ekonomiden büyük oranda tasarruf elde edildi. Önceki yıla göre 2019 yılında kullanım, yüzde 80 oranında azaldı. 2020 yılında ise bu oran salgın sürecinde artan alışverişe rağmen yüzde 75 seviyesinde oldu.

Plastik poşet kullanıldığı dönemde yılda 280 bin ton atık oluşuyordu. 2019 yılındaki atık miktarı ise yalnızca 90 bin ton ile sınırlı kaldı.

Sektörel olarak bakıldığında ise en çok plastik poşet, gıda ve tekstil alanında kullanılıyor.

1,8 milyon varil petrol tasarruf edildi

Uygulamanın çevreye ve ekonomiye de katkısı hayli yüksek. Ücretlendirme sayesinde ithalat azaldı, 1,5 milyar lira tasarruf edildi. 2019 yılında 2,1 milyon varil petrol kullanımından tasarruf edilirken, bu sayı 2020 yılında 1,8 milyon varil petrole düştü.

Yapılan araştırmalar vatandaşın, plastik poşet kullanımına uyum sağladığını gösteriyor. 2018'de yıllık yaklaşık 35 milyar plastik poşet kullanılıyordu. Hedef ise 2025 yılında plastik poşet kullanımını yüzde 40 seviyesine indirmek.