Posta ve kargolara vergi zammı

Posta ve kargolara vergi zammı
AB ülkelerinden posta veya hızlı kargoyla gelen eşya vergisinde yapılan düzenleme ile ticari mahiyet arz etmeyen ve kıymeti 150 Euro'yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Euro'yu geçmeyen ilaçlara ödenecek vergi oranı yüzde 18’den 20'ye yükseldi

Posta veya hızlı kargo taşımacılığıyla bir gerçek kişiye Avrupa Birliği ülkelerinden gelen eşyada ödenecek maktu vergi oranında düzenlemeye gidildi.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar ile artık AB ülkelerinden gelen kargolar daha pahalı olacak.

Avrupa Birliği ülkelerinden posta veya hızlı kargo taşımacılığıyla bir gerçek kişiye gelen eşyada vergi oranlarında değişiklik yapıldı. Ticari mahiyet arz etmeyen ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyalar için ödenecek maktu vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi. Daha önce yüzde 18 olan vergi oranı da bu değişiklikle artırıldı.

Yapılan değişiklikler "4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı" ile resmileşti ve 15 gün sonra yürürlüğe girecek. Ayrıca, Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulan eşyalara ilişkin düzenlemeler de yapıldı.

Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulan vakıflara veya Savunma Sanayii Başkanlığına ait şirket ve müesseseler adına getirilen savunma amaçlı eşyalara muafiyet tanındı. Engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılmalarını desteklemek amacıyla, özel tertibatlı araç ithalatında elektrikli motorlu araçlar da muafiyet kapsamına alındı.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığının "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i de yayımlandı. Bu yönetmelikle antrepo içinde ve dışında yapılacak işlemlere ilişkin süreçler düzenlenirken, elleçleme başvurularının sonuçlandırılmasına ilişkin esaslar da açıklığa kavuşturuldu.

Bununla birlikte, Bakanlığın iki ayrı Gümrük Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak Avrupa Birliği Komisyonu'nca alınan bazı eşyanın sınıflandırılmasına ilişkin kararlar doğrultusunda düzenlendi. Bu düzenlemelerle birlikte vergilendirme ve gümrük işlemleriyle ilgili bir dizi değişiklik yapıldı.

Kaynak:HABER MERKEZİ